Ålevangeliet: Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk
Ålen slingrar sig in i skallen och sedan sitter den där. »Ålfrågan«, som djurets gåta kallas inom vetenskapen, har jag därför instinktivt hållit på avstånd; detta att ålen tar sig hela vägen till Sargassohavet för att fortplanta sig har varit lika svindlande att tänka på som rymdens ändlöshet. Nu vet jag bättre. Ålen är långt mer besynnerlig än jag någonsin trott.
Patrik Svenssons Ålevangeliet: Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk är en medryckande kultur- och vetenskapshistorisk berättelse om fisken som gäckat människan sedan de gamla grekerna (bokstavligt talat – Aristoteles ägnade ålen stor uppmärksamhet), men det är också en personlig skildring av en far och en son som går ner till ån om kvällarna med sina daggmaskar, revar och hinkar. Svensson varvar minnena från ålfisket med kapitlen om ett kunskapssökande genom århundradena: Hur funkar egentligen den här fisken? Och kommer den att överleva det hot den numera står under?
På det viset ställer boken ytterst existentiella frågor på sin spets, och Patrik Svensson lägger ålens och människans mysterier tätt intill varandra; vad är det att vara ål och vad är det att vara människa? Och är båda arternas dagar på den här jorden räknade? Det kan låta märkligt att inte vilja avslöja för mycket om innehållet i en bok som handlar om obegripliga fiskar, men detta är oupphörligt fascinerande läsning. Min förundran inför ålen bara växer i takt med att kunskapen gör det, och Ålevangeliet håller mig vaken in på natten likt ett spännande ålfiske.
Uppläsare: Hannes Meidal
/Therese Eriksson