Stupad: Svensken som gav sitt liv för Ukraina
Sommaren 2022 blev 28-årige Edvard Selander Patrignani den förste svensken att dö i strid i Ukraina. Journalisten Jon Forsling, som kallar sig pacifist och själv inte gjort lumpen, började söka information kring tragedin. Han ville förstå vad som kunde driva en ung svensk man att söka sig till krig, något vi svenskar inte behövt förhålla oss aktivt till sedan 1814.
Genom en mängd intervjuer framträder en fascinerande bild av en intelligent och motsägelsefull man som verkar ha stuckit ut i hela sitt liv. Redan som brådmogen fyraåring intresserade han sig för historia, så småningom specifikt för militärhistoria. Han klädde sig propert och röstade på Moderaterna, men lyssnade på vänstervriden proggmusik. Raoul Wallenberg var en förebild, men när Edvard insåg att dagens diplomater sällan befinner sig i hetluften valde han i stället den militära banan, vilket så småningom ledde fram till beslutet att göra en insats i Ukraina.
Överlevande har berättat om den stressiga och oförberedda miljö de utländska soldaterna mötte i Ukraina. En del av de nyanlända, som kom från USA, var stöddiga och oförsiktiga. Dessvärre imponerades vissa ukrainska befäl av amerikanernas självsäkra attityd och gav dem alltför stora befogenheter. Det fick fatala konsekvenser.
När Edvard hade stupat visade den ryska ambassaden i Stockholm sitt rätta ansikte i ett hånfullt offentligt inlägg. UD tillrättavisade visserligen ambassadören, men lämnade den sörjande familjen åt sitt öde.
Vissa detaljer är svårsmälta, som Edvards inställning till feminism, liksom att fredstankar lyser med sin frånvaro medan krig anses oundvikligt. Men boken ger viktiga insikter. Om vi blir anfallna måste vi både vilja och kunna försvara oss.
Gerhard Hoberstorfers röst har ett pålitligt tonfall som passar utmärkt för ämnet.
Uppläsare: Gerhard Hoberstorfer
Tips: Bia Sigge