Carina Rydberg roman Den högsta kasten från 1997 blir årets Stockholm läser-bok. Och med det har landets förmodligen största läsecirkel dragit igång på nytt.

Årets titel avslöjades under måndagen den 20 januari i närvaro av författaren på Stockholms stadsbibliotek. Projektet, som startade 2002, anordnas av Stockholms stadsbibliotek och Författarcentrum och innebär en satsning med bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med koppling till den utvalda boken.

Den högsta kasten utspelar sig växelvis mellan Sverige och Indien och har självbiografiska inslag. När den släpptes 1997 gjorde den succé i bokhandlarna, men blev samtidigt hårt kritiserad för att hänga ut verkliga personer.

– Jag ville skriva om verkligheten, men utan mig själv som huvudperson. Från början var min tanke att jag skulle skriva en dokumentärroman om ett rockband, Suede. Jag träffade dem till och med. Men den idén gick i stöpet. Och då stod jag där med bara mig själv, med mitt eget risiga liv, men med en bra historia, sade Carina Rydberg i en intervju med Vi Läser 2015.

Så här lyder juryns motivering: 

”I Den högsta kasten sätter Carina Rydberg sin person på spel i ett blottläggande av spelreglerna för kön och klass. Stockholms krogvärld och Indiens idévärld dubbelexponeras i en intensiv uppgörelse med män med makt. Huvudpersonen sitter fast i kärlekens förtärande grepp, men från att ha varit uppslukad av kärlek börjar hon ruva på hämnd. Med sin självutlämnande och självbiografiska prosa föregår romanen det nya milleniets exhibitionistiska strömningar.”

Tidigare Stockholm läser-böcker 

2019: För Lydia av Gun-Britt Sundström
2018: Grupp Krilon av Eyvind Johnson
2017: Sodomsäpplet av Bengt Martin
2016: Det hemliga namnet av Inger Edelfeldt
2015: Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson
2014: Barnens ö av P C Jersild
2013: Var det bra så? av Lena Andersson
2012: En dåres försvarstal av August Strindberg
2011: Norrtullsligan av Elin Wägner
2008: Tackar som frågar av Jennie Dielemans
2007: I skuggan av ett brott av Helena Henschen
2006: De i utkanten älskande av Johanna Nilsson
2005: Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri
2004: Änglarnas stad av Heidi von Born
2003: Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
2002: Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Annons