Under pandemins isolering skrev Carina Burman om en skandalomsusad 1700-talskvinnas isolering. Hon gästade vår divan för att berätta om arbetet med romanen God natt Madame.

”Året som gått har jag tänkt mycket på isolering, på hur den påverkar oss människor. Allt fick ju avbrytas när pandemin bröt ut. Själv har jag mest suttit och skrivit och i princip bara träffat mina närmaste.
Huvudpersonen i min bok, Anna Charlotta von Stapelmohr – som tillsammans med sin man Elis Schröderheim tillhörde Stockholms jetset-gäng i slutet av 1700-talet – är också mer eller mindre instängd i sin lägenhet. Hon har förolämpat kungen, självaste Gustav III, och är avskydd i de kretsar där hon tidigare var en given medelpunkt. Vitter, flirtig, fräck. Men situationen är dubbel. För hon är också gravid, väntar det barn hon längtat efter. Även om fadern inte är hennes man utan en ung älskare, som hon redan blivit dumpad av.

Att hon blev bortkollrad av honom är historiskt belagt och ett av de försonande dragen med henne. Det känns så mänskligt att hon föll för en man som var så ”fel”.

För mig som författare har isoleringen haft sina fördelar. Jag har mer ostört kunnat fördjupa mig i Anna Charlottas öde. Även om jag fått avstå från en del bakgrundsmaterial. Jag hade till exempel velat återbesöka några slott som nu var stängda.  Den magi som finns på en plats går inte att läsa sig till.

Även Anna Charlotta ägnade sig åt att skriva som flitig amatördiktare. Hennes specialitet var ekivoka kortdikter, typiska för tiden. I min bok låter jag henne börja uppskatta ensamheten, isoleringen. Att slippa klä på sig, slippa gå ut. Så har jag själv kunnat känna detta år. Även om man blir galen av isolering.

Alla talar om att inte få krama barnbarn, jag har inte ens kramat min vuxne son. Och mest träffat släkt och vänner utomhus. Som när vi drack födelsedagschampagne i ösregn. Tack och lov blåste det så hårt att dropparna for vertikalt, över glasen.

Redan när jag skrev min biografi om Bellman petade jag på Anna Charlotta, hans vän i många år. Det är från en av hans epistlar som titeln God natt Madame kommer. Att skriva hennes egen historia väckte mitt medlidande. För hon dog strax efter att hon fött sin dotter. Bara 36 år gammal. Och innan dess … allt skvaller hon blev utsatt för. Folk på 1700-talet var verkliga skvallermostrar som borde ha älskat dagens sociala medier.”

”God natt Madame” är en nästan sann roman som utkom i maj på Albert Bonniers förlag.

Annons