Liftarens guide till galaxen förändrade hans liv och en biografi om en ökänd finsk formel 1-förare är den mest underskattade boken Fredrik Backman vet.

1 Boken jag läser just nu

Noble House av James Clavell. Det är väl inte det som ger högst utslag på kulturelitmätaren direkt, och gudarna ska veta att för-fattaren inte är oproblematisk, men han hade ett driv i sitt språk och sitt berättande som jag är väldigt tagen av. Man åker på äventyr på varenda sida. Innan den läste jag Lite död runt ögonen av David Ärlemalm, och innan dess läste jag om Watership Down av Richard Adams. Det har blivit lite av varje.

2 Boken som förändrade mitt liv

Jag får nog fasen säga Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams. När jag läste den i mellanstadiet var det faktiskt första gången jag begrep att man fick skriva böcker hur man ville och att litteraturen tillhör alla. Det var bara skamlös berättarglädje hela vägen och det slog upp så många dörrar till så många fantastiska världar för mig, både inåt och utåt.

3 Författaren som inspirerat mitt skrivande

Allra, allra mest är det Astrid Lindgren. Dels för att hon var min bästa vän hela min barndom, i perioder kanske helt ärligt min enda, men också för att hon varit min största inspirationskälla rent tekniskt när jag själv försöker skriva i vuxen ålder. Hon hade förstås en rytm
i språket som inte ens går att försöka efterlikna, men hon hade också ett tilltal som riktade sig till alla eftersom hon alltid valde det enklaste ordet framför tio svåra. Det försöker jag lära mig av varenda dag.  

4 Den mest underskattade boken

Det här framstår väl kanske som ett märkligt svar, men Den okände Kimi Räikkönen av Kari Hotakainen är en av de mest oväntade och originella biografierna jag har läst.

5 Boken som fick mig att skratta

Det finns hundratals böcker som svar på den frågan, men allra senast som jag garvade högt rakt ut var det nog David Sedaris Let’s Explore Diabetes with Owls

6 Boken som jag aldrig läste klart

Jag har inte läst hela Bibeln, trots att jag faktiskt studerade religion på universitetet. Den är lite informationstung, bitvis, kan jag känna.

7 Skäms för att jag ännu inte har läst

Det är väl kanske lite dramatiskt att säga att jag »skäms«, men jag har inte läst Lydia Sandgrens Samlade verk än. Jag gläds däremot oerhört åt att en svensk debutant får det här massiva genomslaget. Det är livsviktigt för hela den svenska bokbranschen att det inte bara är samma namn på topplistorna hela tiden. Alla mår bra av bredd. 

8 Mitt första läsarminne

Mitt första minne av läsning är att mamma läste Bamse högt för mig. Mitt första minne av att läsa själv är när hon läste Bröderna Lejonhjärta när min farfar hade dött, och jag vände blad i förväg för att hon läste för långsamt. Det var då jag förstod att jag kunde läsa böcker själv. Det finns väldigt få barndomsminnen som varit viktigare för mig än det. 

9 Min tröstläsning

Bodil Malmsten. Man är aldrig ensam när man är med henne.

Fredrik Backmans tredje del i Björnstad-serien heter Vinnarna och utkommer den 6 oktober. Läs en längre intervju med Fredrik Backman här.

Annons
prenbild-5-nr-499-kr

erbjudande

Prenumera på Nordens största bokmagasin

För bokälskare, av bokälskare