Alla orter förtjänar en egen deckarserie. Stockholm har det. Ystad har det. Fjällbacka har det. Nu har turen kommit till Karlstad.

Äntligen har den värmländska metropolen förärats med en deckar-serie som sätter staden på krimkartan – och kan locka litteraturintresserade turister från när och fjärran. Det sista livet av barndomsvännerna Peter Mohlin och Peter Nyström är en med rätta hyllad debut. 

Värmland har en rik litterär tradition. Men på deckarfronten har det varit glesare?

– Absolut. Jag har ingen exakt statistik, men jag tror att antalet litterära mord per värmlänning är lägre än för riket i stort. Det vill vi förstås ändra på. Karlstad behöver sin egen deckarhjälte, säger Peter Mohlin.

Er debut har blivit en stor succé. Finns det potential för litterär turism till Karlstad?

– Oj, nu är vi inne på ett känsligt område. Diskussionen om huruvida ett Muminland ska byggas i Karlstad eller inte har delat staden. Mitt officiella svar är därför: »Inga kommentarer«. Mitt inofficiella däremot: Ja, byt ut fredsstatyn på Stora torget till en gigantisk bronsbyst av vår hjälte John Adderley och låt turisterna komma, säger Peter Mohlin med ett skratt, och tillägger att turen måste göra ett stopp på huvudpersonens stamställe: krogen Rederiet, eller Naviero som den heter i verkligheten. 

Även Åre får en egen deckarserie. Efter att ha placerat Sandhamn på den svenska deckar-kartan lämnar Viveca Sten nu skärgården för fjällen. Samtidigt låter Thomas Engström och Margit Richert sin deckartrilogi om Nordmark utspela sig i Haparanda och Nordkalotten. De skildrar en »otäck framtid där civilisationen och teknologin till stora delar har kollapsat«. Inget givet material för en turistbroschyr. Men vi hoppas att det kan leda till färre after ski och fler after lit.

Annons