I nya numret berättar sju författare om en barnbok som haft avgörande betydelse för dem. Först ut var Pija Lindenbaum. Sedan slingrade sig frågan vidare för att till sist hamna hos Lennart Hellsing. Han svarade så här:

”De böcker som var viktiga för mig finns knappt längre. Varken boken i fråga eller författaren. Men jag kommer ihåg en som haft en avgörande betydelse för mig. Det var Elsa Beskows Puttes äventyr i blåbärsskogen. Jag minns att jag brukade leta efter blåbärspojkar och lingonflickor när jag var ute i skogen. Men den hemliga världen visade sig bara på natten, så jag hittade dem aldrig. I stället byggde jag upp denna värld i mitt eget rum. Och hade någon pryl rört på sig efter natten, så visste jag att någon varit där. Ibland låg en kola i rummet på morgonen, som antagligen mina föräldrar lagt dit. Boken öppnade upp en fantasivärld för mig, en värld som jag återkommit till många gånger. Och som också varit viktig för mig, i mitt eget skapande. Som i visan om Trollkarlen som drack upp sig själv.”

PS: Lennart Hellsing hälsade att han är en trogen prenumerant av Vi Läser. Mycket glädjande.
Foto: Christian Saltas

Annons