Hon skäms för att hon inte läst Min kamp och erkänner att hon inte kom längre än femtio sidor i Mästaren och Margarita. Och den mest underskattade boken enligt Augustprisvinnaren Lydia Sandgren är – ordboken.

1 Boken jag läser just nu.

Jag är faktiskt humorist av Åke Leijonhufvud, en ljuvligt lätthänt introduktion till Thomas Manns författarskap.

2 Boken som förändrade mitt liv.

Som förvirrad artonåring läste jag Existentialismen är en humanism av Jean-Paul Sartre. Jag tog boken som en direkt uppmaning att göra något vettigt av livet, begrep att filosofi kunde vara till hjälp i en svårhanterlig tillvaro och utvecklade en envis kärlek till fransk kultur.

3 Författaren som inspirerat mitt skrivande.

Zadie Smith, i synnerhet hennes roman Vita tänder, som så oförväget och kärleksfullt återskapar det förflutna.

4 Den mest underskattade boken.

Jag skulle vilja slå ett slag för ordböcker, som jag befarar är på utdöende i detta datorernas tidevarv. Inte bara av nostalgiska skäl, utan för att jag föreställer mig att det är karaktärsdanande att slå upp valfri sida och där konfronteras med en rad ord som man sannolikt aldrig använder sig av eller ens har hört – och alltså kan lära sig. 

5 Boken som fick mig att skratta.

Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi har jag haft strålande roligt med.

6 Boken som jag aldrig läste klart.

Jag har gjort några tappra försök med Michail Bulgakovs Mästaren och Margarita, men av någon anledning kommer jag aldrig längre än något femtiotal sidor. Kanske beror det på något så banalt som att jag aldrig fattat vad den handlar om.

7 Boken som jag skäms för att jag ännu inte läst.

Karl-Ove Knausgårds Min kamp-svit, som jag både längtar efter och bävar inför.

8 Mitt första läsarminne.

Inbundna serieböcker från biblioteket, mest Asterix och Lucky Luke. Bilderna bildade en brygga för den text man ännu inte riktigt begrep och var härligt förknippade med en av barndomens svårtillgängliga njutningar: tecknad film. Dessutom, misstänker jag, ville vuxna av någon anledning inte läsa just serier högt, så man var så illa tvungen att försöka själv.  

9 Min tröstläsning.

Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken, vars vemodiga resignation inför kärlekens möjligheter och omöjligheter aldrig blir deprimerande, utan bara just trösterik.   

Lydia Sandgren är nominerad till Augustpriset för med motiveringen: ”Lydia Sandgren bygger och befolkar ett eget litterärt universum fyllt av levande detaljer. Göteborg, med svartklubbar, sunkhak och universitetsbibliotek, blir spelplats för ett triangeldrama där den försvunna Cecilia är det svarta hål kring vilket romangestalterna graviterar. Samlade verk är en kärleksförklaring till litteraturen.”

Annons