Journalisten Eric Schüldt har sett till att han kan leva sitt liv läsandes – helst i horisontalläge. Hans starkaste barndomsminnen kommer från Sagan om ringen.

I bokhyllan intill står Bill Clinton. Det är lite ironiskt, eftersom Eric Schüldt har svårt för amerikansk kultur och inte har läst boken, men Bills nuna pryder bokryggen och låter sig därmed inte ignoreras.

– Böcker kan ge en skönhetsupplevelse, de har ett värde som artefakter, estetiska föremål. Även Clinton får vara med, han är kul tycker jag, säger Eric Schüldt från sin fåtölj i vardagsrummet.

I lägenheten intill bodde en gång Stig Dagerman. Hans Bränt barn utspelar sig just här, under samma tak som Bill Clinton, och där Eric sitter och läser om katolicismens koppling till tarotkortens symbolvärld. Litteraturen tar liten plats men rymmer mycket.

– Som liten läste jag en bok som heter Sotarpojken. Den handlar om en otroligt fattig pojke från Italien, som i en passage gick i väg för att hämta vatten och då slutade jag läsa. Jag väntade på att han skulle komma tillbaka. För mig var det ingen skillnad mellan litteratur och verklighet.

Det började med Sagan om ringen, liksom det gjort i så många andra pojkrum.

– Livet som barn var inte jätteroligt. Jag gick i skolan och det var tråkigt. Jag minns inte mycket av lågstadiet eller vad jag gjorde då. Men jag minns skogarna omkring Fylke. De var min barndoms höjdpunkt. Och läsandet vaggade in mig i en föreställning om att världen har en annan dimen-sion än den vi ser.

Förutom i Tolkiens värld, rörde sig den unge Eric bland Narnias fauner och Mumindalens knytt, efter de grå skoldagarnas slut.

– Senare lajvade jag och spelade rollspel, men det var alltid lite sämre än läsningen. Man blir kall och blöt, och att laga medeltidsmat är svårt!

Inget slog upplevelsen mellan boksidorna. Och så har det fortsatt. Eric Schüldt tillbringar en stor del av sin tid i soffan på sitt kontor. Han läser, lyssnar på musik och tänker, och skriver ned det han kommer fram till för sina radio- och tv-program och artiklar. I sitt nästa liv vill han ha ett riktigt bibliotek med inbundna böcker och exlibris med ugglor och en tjäder.

– Jag har valt det här livet för att kunna vara bohem, att arbeta som jag gör handlar om att välja en livsstil. Jag förstår inte hur man kan existera om man tvingas sitta i ett öppet kontorslandskap, det går inte att läsa där. Outhärdligt.

I Erics hand ligger ett tummat exemplar av Tyngden och nåden av Simone Weil, som Eric menar sammanfattar världen. På bordet väntar Kring Guermantes, tredje delen i Prousts storverk På spaning efter den tid som flytt – Eric läser en del om året. Den öppnar inre världar – precis som barn-domens läsning – men på ett vuxet sätt. I hyllan flinar Bill Clinton självsäkert.

Eric Schüldt

Ålder: 37 år.
Yrke: Kulturjournalist och programledare.
Bor: I två rum och kök på Södermalm, Stockholm.
Familj: Hustrun Sara Walker, med vilken han delar bokhylla utan problem. ”Vi är som gjorda för varandra.”
Aktuell: Med Text och musik som sänds i P2 på söndag förmiddag och som programledare för Idévärlden som just sänts klart i SVT (finns kvar på SVT play).

Annons