Årets fotbolls-EM är inställt. För förbundskapten Janne Andersson väntar i stället en sommar i sällskap med en några »halvkomplicerade deckare«.

Publicerades i Vi Läser 3, 2020.

det var den 6 april 2016. Sin vana trogen tog Janne Andersson en långpromenad runt Himmelstalundsfältet i Norrköping före match.

– En och en halv timme, bara jag och en ljudbok. Ändå var det ingen vanlig dag. Nyss hade det läckt ut att han fått Idrottssveriges kanske finaste och mest ansvarstyngda jobb, som förbundskapten för herrarnas fotbolls-landslag. I lurarna hade han Jussi Adler-Olsens Fasanjägarna i inläsning av Stefan Sauk. En favoritkombination.

– Jag läser allt jag kommer över av Jussi Adler-Olsen. Kvinnan i rummet är nog den bästa bok jag vet. Jag gillar okonventionella poliser. Över huvud taget är jag svag för enslingar som har gått en lite annorlunda väg i livet, personer med en annan approach, som inte är stöpta i samma form. Delvis, erkänner han, handlar det om igenkänning. Janne gillar ensamhet. Det har han gjort ändå sedan uppväxten i Halmstad med fyra syskon, då han gärna drog sig undan till sitt, ibland med en Buster-tidning som sällskap. Men Jussi Adler-Olsens stukade figurer lockar även tränaren i Janne Andersson.

– Vi pratar så mycket om hur en grupp ska fungera ihop. Vi hyllar laget. Men individualisterna och enstöringarna måste också få plats.
Även om han bryter av med annat ibland, nu väntar Marie Fredrikssons Kärleken till livet, är det till de »halvkomplicerade mordhistorierna« som ­han ständigt återkommer.

1793 av Niklas Natt och Dag är Janne Anderssons senaste stora upptäckt.

– Jag måste säga att det är något av det hemskaste jag läst. Jag kan komma på mig själv, flera månader efter att jag läste boken, med att tänka på hur hemsk den är. Jag har inte vågat ge mig på uppföljaren än.

Den 15 juni skulle Sverige ha mött Spanien på Estadio San Mamés. Men precis som så mycket annat är sommarens fotbolls-EM inställt. Det ger Janne Andersson tid att avsluta sitt sidoprojekt. Han och vännen Henrik Jansson skriver en bok om ledarskap (»Inte om fotboll!«). Efter 38 år som tränare är lärdomarna många. Som det här med att skilja på »vem jag är och hur det går«.

– Det handlar om att ta ansvar för det man kan påverka.
»Jag drömmer inte, jag jobbar« brukar Janne Andersson säga. Men bokprojektet har gett mersmak och innan vi skiljs åt berättar han att han någon gång i fram-tiden skulle vilja skriva en självbiografi. Projektet har redan en arbetstitel.

– Jag brukar säga »Då var då, nu är nu, sen är sen«. Så kanske »Då var då«, med undertiteln »Nu är nu, sen är sen«. Vad tror du om det?

Annons