Få vet att den norska deckarstjärnan Jo Nesbø läste psykologi häromåret. Det här är vad han lärde sig.

»Det här med lögn är intressant. Jag tror vi alla ljuger, även när vi själva anser att vi talar sanning. Det vi kallar sanning är bara den lögn som gagnar oss bäst. Självbedrägeriet behövs för vår överlevnad. »Tar du livslögnen ifrån en genomsnittsmänniska tar du också omedelbart ifrån henne lyckan«, säger Henrik Ibsen i Vildanden

När jag för några år sedan läste psykologi lärde jag mig att vi är systematiskt mer optimistiska inför framtiden än vad det finns fog för. Det är också en överlevnadsstrategi. Med andra ord; vi är i grunden skapade för självbedrägeri.

Bröderna i min roman Kungariket delar en hemlighet, vilket jag inte tror är ovanligt. Många familjer har saker de döljer. 

I min familj fick jag först som vuxen veta att min far hade slagits med tyskarna under andra världskriget. För mig blev det inledningen till flera års samtal med min far, samtal som blev utgångspunkten för min bok Rödhake som handlar om en övervintrad norsk gammelnazist.

I Kungariket mäts den äldre brodern Roys pliktkänsla och ansvar gentemot sin lillebror Carl mot kraften i den galenskap som uppstår när Roy förälskar sig i Carls hustru. Vad är starkast när plikten står mot begäret? Det är ett dilemma som jag själv kan relatera till. Om det innebär att jag lär mig något om mig själv genom mina böcker – nja, det är nog i så fall också självbedrägeri.

Jag är inte bra på att ljuga, inte ansikte mot ansikte. I intervjuer prövar jag. Jag vet inte om ni journalister tror på det jag säger, men ni skriver det i alla fall.« 📖


Berättat för Karin Thunberg  foto benjamin aleksander ward

Annons