Martha Sandwall-Bergströms älskade böcker om den föräldralösa flickan Gulla fyller 75 år. I samband med detta kommer seriens tre första böcker att ges ut i nyutgåva.

Omslagen på nyutgåvorna kommer att prydas av Elisabeth Kugelberg Christofferssons originalillustrationer från 60-talet. Jubiléet uppmärksammas dessutom med en dramatisering av bokserien på Kulturhuset med premiär 4 december 2020. Till nyutgåvorna som kom ut i april, har Maria Nilson, lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet, skrivit ett efterord.

– Om någon skulle fråga mig idag varför man ska läsa böckerna om Kulla-Gulla, skulle jag svara att förutom att dessa böcker är en viktig del av svensk litteratur och skildrar hur fattigt folk levde i Sverige, innehåller de något vi behöver. Kulla-Gulla är en karaktär som alltid försöker hitta lösningar på alla problem som dyker upp i hennes väg. Hon står på sig mot översittare och försöker skydda de svaga, och samtidigt tror hon gott om människor, säger Maria Nilson i ett pressmeddelande från Bonnier Carlsen.

Annons