Vad ska du läsa nu då?
Välkommen hem bokälskare. Här hittar du alla tips du behöver.
Boksnobbar anser kanske att det är mer kultiverat att läsa en bok istället för att lyssna på den. För våra hjärnor däremot, verkar det vara sak samma.
Detta enligt en studie som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Neuroscience.
Studien som utfördes av ett gäng forskare på Berkeleys universitet är relativt liten i sin omfattning, men medför en större förståelse för hur våra hjärnor reagerar på semantisk information. Alltså hur vi tar in och förstår språk. I detta fall – berättelser i ljud och skrift från den populära podcasten ”The Moth Radio Hour.”
Med hjälp av funktionell magnetresonanstomografi (prova säg det högt tre gånger) eller fMRI, som är en sorts högteknologisk magnetkamera-teknik, mätte forskarna hjärnaktiviteten hos nio personer som fick läsa och lyssna på berättelserna. Det rapporterar Discover Magazine.
Länge har man trott att hjärnan hanterar ord på olika sätt, beroende på ifall vi hör orden, eller läser dem. Men studien visade alltså att samma känslomässiga och kognitiva delar i hjärnan aktiverades oavsett medium. Skillnaderna var näst intill obefintliga.
Om detta även stämmer för inverkan på de positiva effekterna som vi vet att bokläsning för med sig, som stressreducering, ökad kreativitet och bättre minne – läsning kan till och med minska risken för Alzheimers sjukdom– förtäljer inte studien.
För fler författarporträtt och tips om böcker som fastnar och blir kvar hos dig, prenumerera på Vi Läsers nyhetsbrev.