En av Sveriges genom tiderna främsta författare har lämnat oss. Med anledning av det publicerar vi Yukiko Dukes bästa PO Enquist-tips på nytt.

Ursprungligen publicerat i Vi Läser 2014.

En smärtsam historielektion

Legionärerna (1968)

Intressant och välresearchad dokumentärroman från 1968 om baltutlämningen, en historisk händelse som Sverige länge velat glömma bort. PO Enquist redovisar fakta och analyserar vad som låg bakom utlämningen. Under andra världskriget ockuperades de baltiska
staterna av Sovjet och sedan av Tyskland. Balter tvångsinkallades i den tyska armén. När tyskarna drog sig tillbaka, blev Baltikum åter ockuperat av Sovjet. Då flydde ett antal baltiska legionärer till Sverige, men begärdes snart utlämnade som krigsförbrytare av Sovjet. Den svenska regeringen beslutade om utlämning och i januari 1946 fördes 146 balter ombord på ett fartyg. Ett absolut måste för den historieintresserade. 

Mörkt och gåtfullt familjedrama

Kapten Nemos bibliotek (1991)M

Mörkt familjedrama som drabbar läsaren med full kraft. Två pojkar, berättaren och Johannes, förväxlas på Bureå sjukstuga på 1940-talet och åker hem med fel föräldrar. Sex år senare uppdagas miss­taget och en uppslitande rättsprocess tar sin början. Så småningom återförs pojkarna till sina rätta föräldrar, men såväl vuxna som barn har svårt att anpassa
sig till den nya situationen. 

Augustprisbelönad bladvändare 

Livläkarens besök (1999)

Tät, historisk roman med poetisk lyskraft och bladvändarkvalitet. För den tilldelades Enquist ett välförtjänt Augustpris 1999. Den unge, danske kungen Kristian VII bedöms tidigt vara sinnessjuk. En ung, tysk läkare och upplysningsman, Johann Friedrich Struensee, anställs som livläkare för att se till kungen. Struensee vinner snart kungens gunst och får stort inflytande vid hovet. Med tiden blir Struensee Danmarks mäktigaste man och styr i praktiken landet. Han kämpar för att genomföra samhällsprojekt färgade av upplysningsidealet. Men den kärleksförbindelse han inleder med drottningen, Caroline Mathilde, blir hans fall. Struensee avrättas och drottningen landsförvisas. 

Kvinnoporträtt som går rakt in

Boken om Blanche och Marie (2004)

När P O Enquist rör sig i gången tid, handlar det ofta om människor som lever i brytnings­tider. Så är det i allra högsta grad i den här romanen som kretsar kring Marie Curie, tvåfaldig Nobelpristagare och radiumets upptäckare. Läsaren möter henne och hennes assistent Blanche Wittman, tidigare känd som neurologen Jean-Martin Charcots favoritpatient på mentalsjukhuset La Salpêtrière. Det är Wittman som har skrivit ner sina och Marie Curies berättelser om passionerad kärlek. Det rör sig om hopplösa, förtryckande förhållanden, som har ett högt pris för de båda kvinnorna. Här presterar Enquist två av sina starkaste kvinno­porträtt: de går rätt in i läsaren.

Skimrande kärlekshistoria

Nedstörtad ängel (1985)

Ett av Enquists bästa och mest betydelsefulla verk som handlar om den obegripliga, svindlande, passionerade kärleken och vad det vill säga att vara människa. »Man kan inte förklara kärlek, men om man inte försökte, var stode vi då?« Här löper trådar från tidigare verk samman i fyra skimrande berättelser om relationer. Läsaren möter ett antal människor som funderar över kärleken: Dagboksskrivaren som försöker närma sig existensens innersta sanning. Läkaren K och hans hustru som försöker överleva att deras dotter mördats och bara kan mötas i sam­laget. Cirkusartisten, »monstret«, Pasqual Pinon som lever i en relation med sitt andra huvud. Bertolt Brechts sinnes­sjuka hustru Ruth som ständigt bär på ett gipshuvud förestäl­lande hennes man.

Brutalt ärlig

Ett annat liv (2008)

Är det här en självbiografi eller en utvecklingsroman? Svårt att säga. Men helt klart är att det här är ett rikt verk som ger många nycklar till Enquists författarskap. Boken består av tre delar som behandlarolika delar av Enquists liv. Barndomen i Västerbotten som idrott­ande son till byns strängt religiösa lärarinna. Vägen ut i världen som lovande höjdhoppare, debuterande romanförfattare och social­demokratisk kulturjournalist. Livskrisen som drabbar honom när han har lämnat sin första hustru och två barn och flyttat till Danmark, men drabbas av skrivkramp och nästan dör av alkoholism. En brutalt ärlig redogörelse för privatpersonen och författaren PO Enquists liv.Annons