Vilken soppa! Vi Läser punkterar en seglivad myt om Svenska Akademiens torsdagsvanor.

Publicerad i Vi Läser nr 3 2020

Leif GW Persson påstod att ledamöterna i Svenska Akademien äter ärtsoppa varje torsdag. Enligt Den gyldene fredens före detta kökschef, Jan-Bertil Sölvin, stämmer inte det. Hur ligger det egentligen till? Vi vände oss till akademiledamoten och den tidigare ständige sekreteraren Peter Englund för att en gång för alla reda ut sanningen. 

– Det hela är mycket enkelt. Vi äter i regel ärt-soppa en gång per termin. Under en period var det ännu glesare, det kunde gå år… Men under min tid som ständig sekreterare infördes det att vi skulle äta det en gång per termin, och så har det förblivit. Man kan säga att det var ett offer åt myten. Ärtsoppa, pannkaka och punsch ska det vara.

Hur smakar ärtsoppan?

– Jättegott! Inte alls som den massakrerade varianten som du köper på rullpack. Den vi får påminner mer om ärtsoppa som den såg ut när min mamma gjorde den på 60-talet, ärtorna är lite mer spänstiga. Vi får välja hur mycket fläsk vi vill ha, och så finns det olika goda korvar som man kan välja bland. Pannkakan är också fin. Per Wästberg älskar den, han brukar få en andra portion också.  

Leif GW Persson är inte ensam om att tro att ärt-soppa serveras varje torsdag. Hur uppstod detta seg­livade rykte?

– Ingen aning, men jag antar att det är ett exempel på en urban vandringsmyt. 

Hur ser matvanorna ut annars?

– Vi har två stående inslag. Det ena är ärtsoppan, det andra är Mårtensgås, med gås och svartsoppa. 

Annons