Text: Markus Wilhelmson Foto: Sterling Davies

Markus Wilhelmson återvänder till sin gamla hemstad och minns hur det var när han först kom dit – som en av 16 miljoner främlingar. Tur att Joan Didion finns där som stöd.

Det kan tyckas naivt i efterhand, men det är först när jag har tagit farväl av A på flygplatsen och kör norrut på La Cienega Boulevard som insikten får fäste och övermannar mig:

I en stad utan början, slut eller kärna – det Los Angeles som nu ska bli mitt – känner jag en enda människa. Han vill inte ha mig här. Jag har tagit hans jobb. Från och med nu är det jag och 16 miljoner främlingar.

Jag parkerar flakbilen jag hyr, öppnar dörren till lägenheten jag hyr, sätter på tv:n jag hyr, dödar en kackerlacka som sprattlar på heltäckningsmattan i badrummet, och faller som ett rotlöst träd. Jag faller djupare än jag någonsin har fallit.

(…)

🎧 Hör Markus Wilhelmson läsa sin text på vi.se

Lästips om det litterära Los Angeles

📚 Slouching towards Los Angeles – Living and writing by Joan Didion’s light
Sammanställd av Steffie Nelson
Färsk antologi där 25 Los Angeles-författare undersöker Didions påverkan på Kaliforniens litterära landskap och omvärldens syn på depressioner och motorvägar.

📚 Dear Los Angeles – The city in diaries and letters 1542–2018
Sammanställd av David Kipen
En samling brev, författade från Los Angeles. Den 28 februari 1947 skriver Simone de Beauvoir till Jean-Paul Sartre: »Det är fantastiskt: man kan se hela Los Angeles och havet i fjärran, och det finns stora eukalyptusträd och hästar och höns. Det är på landet och i stan på samma gång. Farväl, min älskling… Jag vill bo i Amerika med dig.«

📚 Read me, Los Angeles – Exploring L.A.’s book culture
Av Katie Orphan
Nyutkommen och ambitiös upptäcktsfärd i en stad som ofta föraktas av intellektuella amerikaner på östkusten. Orphan visar bredden av litteratur – klassisk och samtida – som kommer härifrån.

Annons