Under uppväxten barrikaderade sig hans mor och far bakom sina bokhögar. Har intresset smittat av sig
på designprofilen och programledaren Mark Isitt?

Familjens tio meter långa bokhylla sträcker sig genom två rum och är av enklast tänkbara snitt, vilket i Danmark betyder At-bo reolen i plywood.

– Hyllan är bara en behållare, den ska inte överrösta böckerna, säger Mark Isitt.

Just nu läser han L.A. Confidential.

– Jag är väldigt ambivalent. Visst, James Ellroy har total stilistisk kontroll. Men det känns lite som att dansa till Stockhausen, jag hittar liksom aldrig takten.

Och ändå plågar du dig vidare. Varför?

– Ja, du. Det kan man fråga sig. För att jag nog alltid trott att jag skulle älska Ellroy som jag alltid älskat Raymond Chandler. De där hårdkokta deckaramerikanerna – jag brukar vara svag för dem.

Jag får lite »duktig skolelev-vibbar« över det. Är lustläsning inget för dig?

– Jag kommer från en megabeläst familj. Min mamma Beth var föreståndare på biblioteket på Marstrand. Min pappa David undervisade i engelsk litteratur. Under min uppväxt satt de mitt emot varandra i var sin fåtölj, barrikaderade bakom sina bokstaplar. Deras passion smittade av sig på väldigt många – men inte på mig.

Inte?

– Alltså, jag har ju skrivit flera böcker, journalistiken har alltid varit mitt levebröd, men jag är mer av en bildmänniska. Men det är inte så dramatiskt. Jag ser ju mig som en läsande människa. Jag söker min trygghet och kunskap i böcker, säger han och berättar att flera avgörande steg i livet trots allt föranletts av läsning; Tintin fick honom att vilja bli journalist och Enid Blytons Noddy väckte en livslång fascination för staden och allt urbant.

– Pappa bandade sig själv så att barnvakten bara kunde trycka på play: »all aboard for Toyland!«

Sedan gymnasiet heter favoriten Tom Wolfe.

– Jag har slukat honom! Jag återkommer till hans böcker varje månad, säger Mark och plockar fram sin utgåva av The Electric Kool-Aid Acid Test från 1968.

– Jag inspireras av hans nyfikenhet och avantgardiska förhållningssätt till språket. Han har en stilistisk nerv som är omöjlig att värja sig emot. Hans förmåga att läsa av sin samtid, hans gehör för tidsandan, var fenomenal. 

Jag tycker att författare med ett starkt ”gehör för tidsandan” lätt blir daterade. Gäller inte det även för Wolfe?

– Intressant fråga. Jag tror faktiskt det är tvärtom. Att det är när författaren inte tar sin samtid på allvar som det blir daterat. Wolfe är tidlös, tack vare att han tar epoken på enormt allvar och är så exakt sin tid. Först då blir budskapet starkt och tydligt nog att stå emot tidens tand.

Dessutom finns ett utanförskapsperspektiv som Mark Isitt känner igen sig i

– Han är en författare som liksom står utanför och tittar in. Han bär sina vita kostymer, som för att säga: Jag är inte riktigt som er.

Ni klär er inte helt olika.

– I wish! säger han och skrattar.

Mark Isitts två söner är 17 och 20 år.

Under uppväxten hade han strikta regler med regelbunden läsning varje dag.

– Det har nog ställt till det, för de visar inget större intresse för böcker. Däremot älskar de musik och nu är de inne på att komponera, trots att min fru, som är musiklärare, aldrig insisterade på att de skulle spela instrument.

Finns den en sensmoral här?

– Helt klart. Gör inte som jag.

Publicerad i Vi Läser #3/2021

Mark Isitt

Yrke: Arkitekturkritiker, författare och program­ledare.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Köpenhamn.

Aktuell: En ny säsong av Stadsinspektionen i P1, liksom säsong två av Grand Designs (Mark skrev precis kontrakt för ­ytterligare två säsonger). Gästar även Hemma hos inredningsarkitekterna på SVT.

Kuriosa: Läser helst i sängen.

Annons
prenbild-6-nr-499-kr-2

erbjudande

Prenumera på Nordens största bokmagasin

För bokälskare, av bokälskare