En högläsningsfavorit, en debut och en italiensk klassiker som nu blir utgiven på svenska. Här är böckerna som kommer ut i oktober som Vi Läsers redaktion ser extra fram emot. 

Madonna – Sara Villius

Bli inte förvånad om Sara Villius romanåterkomst Madonna finns med när årets Augustpriskandidater tillkännages den 21 oktober. På 219 skarpa och oförsonliga sidor skildras blöjbyten, barndomsminnen, depression, otrohet och skrivvåndor. ”En subtil och egensinnig lek med Freuds gamla, slitna hora/madonna-komplex”, konstaterade vi i förra numret och utsåg romanen till redaktionens favorit.

Earthquake Bird – Susanna Jones

Amerikanska deckarhyllningar ska man ta med en rejäl nypa salt (det har vi fått lära oss den hårda vägen). Men Earthquake bird, som nu kommer ut på svenska, levde upp till våra förväntningar. Handlingen i korthet: Lucy Fly har flyttat till Tokyo, där hon blir vän med Lily Bridges. Men nu är Lily död och Lucy misstänks för mordet. Enligt vår svårflirtade boktipsare Malin Persson Giolito är denna poetiska och ångestladdade thriller ett av höstens måsten. Filmatiseringen med Alicia Vikander i en av rollerna har premiär 1 november.

Svartstilla – Susanne Skogstad

Ingen månad utan minst en debutant. Susanne Skogstads Svartstilla, som utkommer på svenska den 17 oktober, har redan blivit en snackis bland initierade svenska bokhandlare. Ett skarpt, skoningslöst och övertygande porträtt av två gamla människor, ett äktenskap – och ett liv som ”långsamt sjunker ner i svartstilla” i njutbar översättning av Cilla Naumann. Norge fortsätter att producera romanförfattare i världsklass.

Havet når inte Neapel – Anna Maria Ortese

Ska du bara läsa en ny klassiker i oktober så slår vi ett slag för Havet når inte Neapel av Anna Maria Ortese – en centralgestalt i italiensk litteratur som först nu introduceras på svenska tack vare det lilla förlaget Palaver Press. Denna stilbildande och genreöverskridande efterkrigsskildring från 1953 varvar noveller med reportage för att fånga känslan i ett krigstrött Neapel. 

Snösystern – Maja Lunde

Mer Norge. Längtar du till julen? Den 24 oktober utkommer Snösystern. Förlaget vill sälja in den här som en ny HC Andersen eller En julsaga i modern tappning. Inte oss emot. Det är strålande läsning. Det sägs att Maja Lunde (du minns kanske hennes underbara Binas historia?) räddat den norska bokbranschen förra året med Snösystern. Nu är det inget som säger att hundratusen norrmän inte kan ha fel. Men så är inte fallet den här gången. Vinterns högläsningsbok – och nästa års också.

Det sista han ville – Joan Didion

För alla inbitna Didion-fans är The last thing he wanted ingen nyhet. Boken släpptes 1997 och kommer först nu på svenska. Men för alla er som inte läst den: missa inte Didions utflykt i thriller-land. Stilkänslan är förstås osviklig, men du bjuds även på en politisk thriller av yppersta klass. Sedan kan du se filmatiseringen med Anne Willem Dafoe, och Ben Affleck som släpptes i början på året. Eller så låter du bli och läser en annan bok.

Annons