»På hemväg från Bokmässan slöläser jag ett gratisex av Vi Läser. Finner mig där hånad för lång och trogen tjänst i den litterära offentligheten.« Så inleder Ebba Witt-Brattström en drapa som drog igång en av höstens kulturdebatter. Vi har gjort vårt bästa för att sammanfatta de olika turerna.

Det börjar som sagt efter bokmässan, då professorn och författaren Ebba Witt-Brattström får tag i ett ”gratisex” av nummer 5 av Vi Läser. Som hon ”slölöser” med stigande irritation: ”Finner mig där hånad för lång och trogen tjänst i den litterära offentligheten. Ser därtill mina forskningsfynd beslagtas och presenteras i sin motsats. Lite trollfabrik, faktiskt. Är det så här det ska vara nu”. Det är två texter hon stör sig på, dels Ulrika Knutsons reportage ”Gästabudet”, dels Karin Thunbergs intervju med Elisabeth Åsbrink. Vi börjar med Gästabudet. Witt-Brattström skriver att hon blir ”satt vid skampålen av Rebecka Kärde på grund av ett påstått ’ensidigt feministiskt raster’. Anklagelsen gäller mitt förord till Stina Aronsons Feberboken baserad på kärleksrelationen 1931 med Artur Lundkvist, händelsevis nyupptäckt av mig 1988 i min avhandling. Varpå Kärde och även Victor Malm som sitt eget begåvade tänk i princip kopierar min tolkning av Feberboken. Det är trösterikt att Gästabudet bara har 2 000 lyssnare, men det är oroväckande att Vi Läser frontar de fyra medlemmarna som det briljanta kritikergänget på modet. Lite helbildning måste man nog ändå ha även som litteraturkritiker.”

Artikeln får Rebecka Kärde att samla sig till en replik, publicerad den 1 oktober med rubriken: ”Nej, Witt-Brattström – jag dissar inte ’all kritik’, där hon bland annat citerar Sara Edenheim: ”Ni tror att vi lider av okunskap rörande kvinnorörelsen, men tänker inte på att vårt ointresse likaväl kan bero på mättnad.” Artikeln i dess helhet hittar du här.

Tror du att Witt-Brattström låter sig nöjas med det? Nej då. Tio dagar senare skriver hon en replik med rubriken ”Är ni forskningsfobiska för att det rör kvinnor?” med ingressen: ”Frestelsen att framstå som nydanande är inte svår att förstå, men läsarna har rätt att veta vem som har gett upphov till kunskapen.” Textern hittar du här.

I sin inledande artikel, publicerad den 29 september ger sig Witt-Brattström som sagt även på Karin Thunbergs intervju med Elisabeth Åsbrink: ”en pålitlig DN-skribent utan skamlig feministstämpel” enligt EWB. Hon fortsätter: ”Min spaning är att bildningspubliken över detta land kommer att ge Elisabeth Åsbrink svar på tal om hon tänker framhärda i osanningen att i ensamt majestät ha lyft Victoria Benedictsson ur den gynstol som Fredrik Böök år 1949 spände fast henne i. Det är rena rama trollfabriken.” Här är hela inlägget.

Redan dagen därpå publiceras Elisabeth Åsbrinks replik ”Tack och lov är jag inte som du, Ebba”, där Åsbrink menar att EWB:s debatteknik ekar av fraktionsstrider och trångssynthet.

Svaret från EWB kommer i inlägget som publicerades den 11 oktober. Det blir slutrepliken. Om det även blir sista ordet i debatten återstår att se. Men troligt är det inte.

2015 träffade Kristina Lindh Ebba Witt-Brattström för en omslagsintervju i Vi Läser. Den hittar ni här.

Annons