Sheila Heti har kallats en »narcissistisk ältare« bara för att hon inte nöjer sig med enkla svar om föräldraskapets himmel och helvete.
Det är förstås svårt att veta om valet är det rätta. Man kan vara helt säker i ena ögonblicket, men så händer något nytt i livet… Fast det tror jag gäller alla mänskliga val. 
När man väl bestämt sig för en sak, så slutar man tänka på sådant som får en att tvivla. Man blir mer och mer övertygad om att man gjort det enda rätta. 
För mig, och för kvinnan i min bok, har tiden spelat en viktig roll. Att bara låta dagarna och åren gå. Så kan också beslutet om barn tas. Jag är 41 nu. Ännu är det inte över. 
Jag har inte fått så mycket kritik för mitt ställningstagande som kvinna, däremot som författare. I USA har jag blivit läst som narcissist och ältare. Kritiker tycker inte att det här ämnet är värt det utrymme och den intellektuella ansträngning jag lägger på att uppnå klarhet. ›Bestäm dig bara!‹. Så har det låtit. 
Som jag ser det beror varje kvinnas val på hennes drömmar. Om hon vill ha ett konventionellt liv, med alla de attribut som förväntas. Eller om hennes längtan efter skapande, konstnärskap och ostördhet är starkare. Det är inte bebisen som avgör, för den finns ännu inte. 
Egentligen tycker jag det är märkligare – ja, förbluffande faktiskt – hur många som skaffar barn utan att reflektera. Det är ett så gigantiskt ansvar och en så stor förändring av det liv man har. Det kanske är jag som är konstig som inte ser det självklara i valet, men utifrån mitt perspektiv är den stora majoriteten ganska bisarr. Det är som om någon tar ett stort tungt hus och hivar upp på axlarna och släpar på det i hela sitt liv. Jag vill fråga: Varför?! Varför i hela världen bär du på ett hus?«
I Sheila Hetis bok Moderskap möter vi en kvinna som börjar närma sig fyrtio och i valet och kvalet att skaffa barn ställs inför frågor om moderskapet, samhällets syn på denna och vad man som kvinna vinner om man skaffar barn. Och vad man offrar?  Sheila Heti är även författare till den hyllade How should a person be?

Annons