Stephen King har skrivit mer än 80 böcker – och gett liv åt mångtaligt fler karaktärer. Här är några av dem som gjort störst intryck på Gunnar Rehlin – storläsande filmjournalist och hängiven King-fantast. Rehlin är även en av få svenska journalister som fått intervjua den omåttligt populära skräckmästaren – läs intervjun här.

1. Randall Flagg

En karaktär som är ett genomgående förkroppsligande av ondskan i en rad av Kings böcker. ”The Stand”, ”Eyes of the Dragon”, ”The Dark Tower” – Randall Flagg är överallt.

2. Annie Wilkes

En av Kings mest skrämmande karaktärer – kvinnan som håller sin favoritförfattare fången i ”Misery” (Lida) och som går till vilka längder som helst för att han ska skriva som hon vill.

3. Pennywise

Monstret i ”It” som tar gestalt efter de jagades mardrömmar – den som inte redan har clownskräck lär få det efter att ha mött Pennywise…

4. Dolores Claiborne

En av Kings många starka kvinnliga karaktärer. Dolores Claiborne (boken heter som hon) står åtalad för mord, bland annat på sin man som misshandlade henne och som våldförde sig på parets dotter.

5. Jack Torrance

Pappan i ”The Shining” som drivs till galenskap av den inneboende ondskan i The Overlook Hotel. En mycket mer sammansatt person än mannen i Kubricks filmversion.

6. John Coffey

En oskyldig man som dömts till döden för ett dubbelmord och som i dödscellen visar sig ha oväntade krafter. ”The Green Mile” blev också en bra film.

7. Andy Dufresne

Huvudpersonen i långnovellen ”Rita Hayworth and The Shawshank Redemption” (Nyckeln till frihet), en oskyldigt morddömd man som aldrig ger upp drömmen om att en dag kunna fly.

8. Carrie White

Mobbad flicka med religiöst hysterisk mor får till sist nog och använder sina telekinetiska krafter mot mobbarna i en minst sagt eldfängd final. ”Carrie” var Kings genombrottsbok.

9. Cujo

Sankt Bernhardshund som får rabies och blir mycket blodtörstig (boken heter ”Cujo”). Boken är bättre än filmen, där det ansågs nödvändigt med ett lyckligt slut.
 

Annons