erbjudande
Äntligen dags för Stockholms bokhelg
Vi ställde tio frågor till initiativtagaren Thomas Olsson, som lyfter fram Martin Kragh och Anna-Lena Laurén som två av helgens höjdpunkter.
Hur föddes idén till Stockholms bokhelg?
– När jag och min kollega Martin Kaunitz förra året insåg att det inte skulle bli någon vanlig Bokmässa i Göteborg kände vi att vi var tvungna att hitta på något. Vi ville skapa något som åtminstone delvis ersatte de uteblivna författarmöten, samtal, föreläsningar, mingel och annat man brukar få på Bokmässan. Inspirerade av seriefestivalen i Angouléme skissade vi på ett upplägg som liknar en gallerirunda där förlagen har öppet hus.
Hur har pandemin påverkat er planering?
– Förra året var vi begränsade av rådande restriktioner, så i år ville vi maxa. Det finns nya scener, bland annat på Scandic Malmen med Expressen, Stortorget med Svenska Akademien och Dagens Nyheter och Almascenen för vetenskap med Fri Tanke som arrangör.
Vad skulle du säga att ni haft för fokus inför årets upplaga av Stockholms bokhelg?
– Fokus ligger på unga och läsning, precis som förra året. Men det kommer även att bli samtal om Ryssland och Ukraina på Stortorget. Sedan är det förstås en hel massa roliga releasemingel, samtal och annat kul.
Vilken har varit den största utmaningen?
– Utmaningen är att få in alla under samma paraply. Att hitta scener, moderatorer och författare till alla samtal.
Vad har ert förlag, Kaunitz-Olsson, för planer till helgen?
– Vi har signeringar och mingel på förlaget hela helgen. Våra författare är också aktiva på andra scener. På lördag kl 18 är det fest på Lilla Nygatan 10 med författarmingel och musik från jazzbandet Old Town Bookmakers.
Kul, får man komma?
– Ja, alla är välkomna!
Bokhelgen är verkligen utspridd över hela stan – hur många platser pratar vi om?
– Vi har mellan cirka 700 programpunkter, så det finns en hel del att välja mellan och förhoppningsvis något för alla. Men eftersom programmet fylls på fram till torsdag är det svårt att säga hur många olika platser. Men det blir samtal i allt från kyrkor, bibliotek, bokhandel, förlag, museer och cykelbutiker.
… och har du några tips för förstagångsbesökaren, på hur hen ska lägga upp sin helg?
– Vi har en funktion på vår sajt där man kan skapa ett eget personligt schema. Man filtrerar efter genre, stadsdel och författare. Det ska vara lite som en stadsvandring med spännande, litterära stopp längs vägen.
Vilken programpunkt ser du själv fram emot mest?
– Några av mina personliga favoriter, som jag inte vill missa, är till exempel samtalet med Martin Kragh och det med DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén. Jag är också nyfiken på samtalet mellan Jan Guillou och Expressens nya kulturchef Victor Malm.
Ja, det är man ju nyfiken på. När och var är det?
– Det är på Scandic Malmen på lördagen kl 15.00. Almascenen är en annan plats jag inte vill missa, där det kommer att pågå intressanta samtal med filosofi- och vetenskapsvinkel.
Stockholms bokhelg pågår 19–22 maj. Läs mer på www.stockholmsbokhelg.se.
Vi Läser, Tidningen Vi och Vi.se träffar du bland annat på Almascenen.