Bomullsängeln är starten på Susanna Alakoskis största satsning någonsin. Ett projekt som började i mormors fabrikstystnad.

» Min mormor gick till fabriken i femtio år, utan att hon någonsin berättade om en enda dag där så länge hon levde. Och jag växte upp med hennes skyttel och hennes trådhållare, hennes åderbråck och hennes astma, hennes tygbitar och förkläden och rockklänningar och hucklen, och jag visste tidigt att jag var intresserad av den värld som hon representerade. Men jag var för ung för att ställa frågor om det medan hon levde. Så när hon dog så lämnade hon efter sig ett tomrum, och det var det tomrummet som var anledningen till att jag började skriva den här långa romansviten. Den berättar om fyra generationer kvinnor i en släkt där alla har gigantiska bröst och föder barn på fel sätt.

Den börjar i början av förra seklet, på en bondgård i Österbotten, där Hilda växer upp. I närheten ligger staden Vasa med dess bomullsfabrik, och Hilda får höra att hon ska akta sig för den, för där jobbar de fattiga och fula. Det finns en stark kontrast mellan bondelivet och fabrikslivet. På bondgården är de aldrig lediga, men de är trygga. Ingen får någon lön, men maten och sovplatsen är säkrade.

Men Hilda vill bli fri, det är därför hon börjar på bomullsfabriken. Här får hon lön. Här får hon en ledig dag varje vecka. Men här blir hon också livegen på ett annat sätt. 

Det är buller och damm, det tickar och gnisslar så man nästan blir döv. Förmannen tvingas skrika på dem som jobbar. Och det blir barn och det blir arbetsplatsolyckor. Och sedan är det lågkonjunkturerna och krigen, där människor förlorar sina arbeten och alla rättigheter försvinner. Jag ville skriva om arbetet i sig, och vad det gör med kroppen. Med händerna, ryggen, benen och andningen.« 

Susanna Alakoski är aktuell med romanen Bomullsängeln – den första delen i en romansvit på fyra delar om kvinnoliv. Dessutom medverkar hon på Litteraturbåten 2020. Boka din biljett till årets event och läs mer här.


Annons
prenbild

erbjudande

Prenumera på Vi Läser – Sveriges ledande bokmagasin

För bokälskare, av bokälskare