Det finns relationer som är mycket mer intressanta än romantisk kärlek hävdar brittiska romandrottningen Tessa Hadley.

»Jag älskar släkten som idé, en godtycklig blandning människor som tvingats ihop. Eller alltså, inte helt godtycklig, de delar ju genetiskt material och vissa erfarenheter, men de har inte valt att vara tillsammans. 

Det är mycket mer intressant än romantisk kärlek. I en familj har vi några människor som känner varandra alltför väl och just därför skapar en väldig massa irritation bara genom att existera. Det spelar ingen roll om man bryter kontakten och aldrig mer träffas, de närmast anhöriga kommer ändå att sitta kvar i medvetandet och spöka och påverka. 

Jag har skrivit om fyra syskon som jag tycker har goda relationer, men de sårar ofta varandra. Hela romanen utspelar sig under tre veckor när de bor i släktens stora, förfallna hus som de måste besluta vad de ska göra med.

De bär på en tragedi, fadern övergav dem och modern dog när de var små, vilket utgör en grund i dem alla. Kanske gör det också att de har svårt att bryta sig loss från det förflutna. Mönstren från barndomen styr dem. 

Jag tror att alla har sådana mönster. Jag och min bror var väldigt olika som barn. Han var den sportiga och snygga vilket innebar att jag blev den smarta och … hopplösa. Som vuxna har vi lärt oss att respektera och tycka mycket om varandra, och samtidigt blivit mer lika. 

Men syskonen i min bok har inte lösgjort sig från det där. Ingen av dem, förutom systern Fran, har till exempel lyckats skapa någon långvarig relation utanför ursprungsfamiljen. Jag tror det blir bra för dem att sälja huset, kanske kan det hjälpa dem att bli fria.«

Tessa Hadley är aktuell med Syskonen. I början av 2019 utkom hennes nya roman Late in the Day (på svenska i september 2019)


Annons