The Mars Room av Rachel Kushner har i dagarna nått svenska bokhandlare. Romanen som har blivit tokhyllad och är nominerad till en rad olika litterära priser skildrar livet på kriminalvårdsanstalter i Kalifornien. 

Stephen King har lovordat den, så även Karl Ove Knausgård och Margaret Atwood. Båda Rachel Kushners tidigare romaner har gått till final i National Book Awards. Utmärkelserna och nomineringarna för den senaste – The Mars Room från 2018 – är många.

Den 20 augusti kom romanen ut i Sverige. Handlingen utspelar sig på en högsäkerhetsanstalt för kvinnor i Kalifornien. Huvudpersonen Romy är dömd till dubbla livstidsstraff efter att ha dödat sin stalker i avsikt att skydda sin son.

När Rachel Kushner gjorde research inför boken märkte hon att många fängelser i delstaten hade ett informellt förbud mot författare som vill besöka anläggningarna. För att få en större tillgång till kriminalvårdsvärlden utgav hon sig därför många gånger för att vara en student inom kriminologi. Nu verkar det även som att resultatet av arbetet, alltså det fysiska verket, har svårt att penetrera kriminalvårdens väggar. I en intervju med Sydney Morning Herald berättade Rachel Kushner nämligen att boken blivit bannlyst från fängelser i delstaten.

Det är inte första gången det händer i USA. Andra uppmärksammade verk som portats från landets fängelser genom åren är bland annat The New Jim Crow av Michelle Alexander, Windows 10 for dummies och den sociologiska klassikern Svart hud – vita masker av psykiatrikern och filosofen Frantz Fanon.

I Sverige regleras böcker som en intagen får tillgång till bland annat av kriminalvårdens föreskrifter om personliga tillhörigheter. Där står det att en intagen inte får »ta emot och inneha böcker, tidskrifter eller tidningar som uppmanar till brott eller som innehåller beskrivningar av vapen eller av hur man tillverkar droger eller föremål som är ägnade att användas som brottsverktyg.«

– Men den här regleringen tar ju inte sikte på skönlitteratur. Här pratar vi om böcker i stil med »Så injicerar du i narkotika på bästa sätt« eller böcker som redogör för hur man tillverkar bomber, säger Maria Danielsson, som är handläggare på kriminalvården och ansvarar för biblioteksverksamheten. 

Svenska intagna bör därmed fritt kunna njuta av The Mars Room.


Annons
prenbild-6-nr-499-kr-2

erbjudande

Prenumera på Nordens största bokmagasin

För bokälskare, av bokälskare