Januari är skilsmässomånaden nummer ett. Vi bad författaren Behrang Behdjou lista fem favoriter i genren »breakup-books«.

1. Maken av Gun-Britt Sundström

En viktig bok för så många unga kvinnor och full av tankar, idéer och diskussioner som kan ge ett annat perspektiv på det omöjliga med relationer. En annan vandring genom Stockholm än i min egen roman.

2. Den femte sanningen av Doris Lessing

En fantastisk, tuff, lärorik – trots att den utkom 1962 – och väldigt speciell roman om att vara kvinna, om att vara människa, och att försöka hålla ihop när så mycket är så svårt.

3. Blå skymning av Joan Didion

Hon skriver om dottern Quintanas sorgliga död, alldeles för ung. Det är en jobbig bok om att acceptera det som inte går att acceptera och om att åldras och tvingas se sin egen förgänglighet.

4. Regnet luktar inte här av Duraid Al-Khamisi

Ett sorgligt och vackert uppbrott från hemlandet, från människorna, dofterna, jorden och solen. Duraid Al-Khamisi är en oerhört betydelsefull röst i en obehagligt fragmenterad tid.

5. Happy, happy – en bok om skilsmässa av Maria Sveland med flera

Vi som går i miljoner obönhörliga bitar när en relation tar slut kanske inte förstår att det kan finnas något annat. Bra att bli påmind om. Även om det inte gör någon som helst skillnad.


Behrang Behdjou är författare och journalist. Han har skrivit romanen Gå med mig, en berättelse om kärlek och uppbrott.

Annons