Dramatiskt både på och under ytan i sommar.

En dag i juni kliver en far och en son på en lyxkryssare i Pireus. 80-årige Jay är pensionerad matematiker och hans son Daniel är författare och antik­vetare med Homeros som specialitet. Tillsammans ger de sig i Daniel Mendelsohns En odyssé ut på en kryssning i den grekiska övärlden i ett försök att bättre lära känna varandra. I Marie Darrieussecqs roman Avigt hav befinner sig psykoanalytiker Rose på en annan lyxkryssare med siktet inställt på samma stad, Pireus. Hon har fått kryssningen i present. »Ett sätt att få distans. Fundera över sitt äktenskap, sitt yrke, den kommande flytten. Resa ensam med barnen. Miljö­ombyte. Byte av vatten. Medelhavet.« Snart ska lugnet brytas när fartyget plockar upp en grupp båtflyktingar. 

Dramat i dessa verk utspelar sig på havet, precis som i Lotta Lundbergs Båten och Malin Haawinds Och havet gav igen.  Men frågan är om inte ett ännu större drama utspelar sig under ytan.Kollapsade ekosystem; övergödning, försurning, miljögifter, överfisket med den industriella bottentrålningen som orsakar lika stora koldioxidutsläpp som hela världens flygtrafik… I Oceankänslan skildrar Isabella Lövin det döende havet som »satt turbo på klimatkatastrofen«. Som tur är finns strimmor av hopp: »Oceankänslan finns hos de flesta av oss, det är jag säker på,« skriver Lövin. 

Vid ett tillfälle utbrister Jay i En odyssé: »Titta på havet!«.
När Rose i Avigt hav känner sig vilsen får hon samma råd: »Titta på havet!«.
En uppmaning så god som någon denna sommar.

Blå blå vindar och vatten

En odyssé av Daniel Mendelsohn
Det börjar med att 80-årige Jay anmäler sig till en kurs om Odysséen på Bard College, som hans son Daniel håller i. Snart bestämmer de sig  för att resa i spåren efter Homeros. Blivande fackboksklassiker.

Oceankänslan av Isabella Lövin
Det före detta språkröret är tillbaka på fackboksscenen – och det med besked. Hennes nya bok är saklig thriller om varför vi har så svårt att enas om det mest grundläggande: överlevnaden för livet på planeten.

Den lodande människan av  Patrik Svensson
Efter succén Ålevangeliet släpper Patrik Svensson en spretigare men minst lika fascinerande bok om människorna som »utforskat, kartlagt, försökt förstå och lägga havet under sig«.

Annons