Senvintern och våren bjuder på många fantastiska nya barn- och ungdomsböcker. Yukiko Duke har sammanställt tolv favoriter.

Publicerat i Vi Läser, 1 2016

 

Vem-sticker-utCharmiga djur som sticker ut
Vem sticker ut? (3 år–) av Britta Teckentrup (övers. Sara Jonasson)
Känguru förlag

I den tyska illustratören Britta Teckentrups dekorativa bilderbok gäller det för föräldrar och barn att leta ordentligt. Kanske inte bara en, utan två eller rentav tre gånger. På varje sida, fylld av charmiga djur, finns det ett som sticker ut. Vilken av alla de till synes identiskt lika pingvinerna gömmer en liten, liten unge under vingen? Vilken av alla de skygga lemurerna stirrar inte glosögt på betraktaren utan bara på sin egen nos? Var bland alla de dekorativa fiskarna i älven simmar det en liten blyg räka?

 
Omslag-vi ses-202x300Makalös tonträff när läsarfavoriten Linnea är tillbaka
Vi ses i mörkret (15 år–) av David Wiberg
Lilla piratförlaget

I flera år har skådespelaren och författaren David Wiberg levt i sin roll-/huvudperson Linneas tonårsuniversum. I teaterföreställningen Svart tulpan – och sedan romanen Dagboksanteckningar från ett -källarhål – mötte vi Linnea som skör, kärlekstörstande 16-åring som räknade ner till rockfestivalen då ALLT skulle hända. Den då hon skulle förvandlas till en ny, utåtriktad människa. I David Wibergs nya roman har Linnea hunnit bli 18 år och fått en kille, Love. Men nu ska Love flytta till Gävle för att plugga och Linneas värld rasar ihop. Med makalös tonträff skildrar David Wiberg hur det känns att gå upp fullständigt i en annan människa, så mycket att man nästan försvinner själv. Och chocken när den andre plötsligt försvinner.

9789187033391Magiskt vackra bilder i valrysare
Stormvalen (6 år–) av Benji Davies (övers. Marianne Lindfors)
Hippo förlag

Det här är en svidande vacker berättelse om ensamhet, men också om kärleken mellan förälder och barn. Den lille pojken Noa bor med sin pappa och sex katter på en ö. Pappan är fiskare och tvungen att jobba långa pass ute till havs. Efter en storm hittar Noa en liten val uppspolad på stranden och beslutar sig för att rädda den. Men kommer pappa att bli arg när han hittar valen i badkaret? Den brittiske illustratören Benji Davies bilder är helt magiska. Varsamt tecknar han fram Noas hjärtskärande ensamhet: ingen mamma syns eller omtalas, inga andra invånare dyker upp i det lilla fiskeläget. Där finns bara pojken, stranden och det oändliga havet. Och ibland en pappa, som inte riktigt vet hur han ska närma sig sin son. En verklig bilderbokspärla!

9789150117509Egensinnigt lappmysterium
Morkels alfabet (3 år–) av Stian Hole (övers. Barbro Lagergren)
alfabeta

Den egensinnige norske barnboksförfattaren och grafiske designern Stian Hole är tillbaka med en ny fin barnbok. Det är dags att åter få träffa den fantasifulla Anna från Annas himmel. När Anna är ute och går, hittar hon mystiska lappar på åkern. Den första är uppträdd på ett fruset halmstrå. På den står det, kort och gott »HEJ«. Nästa dag hittar hon en ny lapp. Och sedan en till. Anna blir mer och mer nyfiken på den hemlighetsfulle lappskrivaren och bestämmer sig för att skriva till denne. Hon vänder på en av hens lappar och skriver: »Vem är du?« Ja, vem är brevskrivaren? Och vem vänder hen sig till med alla meddelandena? Vad vill hen egentligen?

mitt blandEn poetisk pärla som lär leva länge
Mitt bland stjärnor (3 år–) av Lotta Olsson / Olof Landström
Lilla Piratförlaget

De bästa barnböckerna kan man slita på länge. De har en kvalitet i text och bild som gör att man inte blir uttråkad av att läsa om dem. Nej, tvärtom, man återvänder nostalgiskt till dem. Så ofta att man till slut kan recitera dem utantill. För mina barn var det Lennart Hellsings (å, så saknad, så saknad!) fantastiska rimsmiden och Poul Ströyers fina teckningar som skulle läsas om och om igen. (De kan ännu rabbla sina favoriter som ett rinnande vatten.) En sådan klassikerpotential har poeten Lotta Olssons och illustratören Olof Landströms svindlande, poetiska färd genom världen. »Här är allt för första gången:/skrattet, gråten, fågelsången. Här är dagen som ska gry./Allas värld är alltid ny.«

9789163887765Nervpirrande gotisk skräck
Boet (9 år–) av Kenneth Oppell (övers. Kristoffer Leandoer)
Bonnier Carlsen

Det här är ljuvlig, gotisk skräck för alla barn med starka nerver. För de flesta är sommaren den härligaste- tiden på året. Men för stackars Steve, som har en lillebror som är dödssjuk, är den bara en enda lång plågsam väntan. Han vill så gärna att lillebror ska klara sig, men oddsen tycks dåliga. Steve är ett ängsligt barn, ett som drar lakan och filtar över huvudet för att kunna sova tryggt. Ännu värre har det blivit sedan lillebrors sjukdom. En natt ser han en märklig varelse i en dröm. Hon erbjuder honom att göra hans bror frisk, men då måste han säga: »Ja«. Steve vill till varje pris rädda sin bror, men vad är det han ska säga ja till? Och vad kommer svaret att få för konsekvenser för honom?

nackenRafflande folklore i Mariefred
Näcken (9 år–) av Åsa Larsson / Ingela Korsell / Henrik Jonsson
Bonnier Carlsen

Dags för sjätte, fristående delen i trion Larsson-Korsell-Jonssons rafflande berättelse om hur lilla, idylliska Mariefred hemsöks av den svenska folklorens mest skrämmande varelser! När Mariefredsskolan ska ha temadag är det något underligt som händer. Snart börjar det ryktas att det är Näcken som ligger bakom det som har hänt. Näcken? Det är väl inte möjligt! Skulle sagornas vattenväsen, han som lockar sina offer ner till vattenbrynet och sedan dränker dem för sitt eget höga nöjes skull, dyka upp i centrala Mariefred på 2000-talet? Toppenbok att sätta i händerna på barn som har lite trögt att komma i gång med läsningen.

Omslagsbild-John-BoyneNär Pierrot tar tjänst hos Hitler
Pojken på bergets topp (12 år–) av John Boyne (Övers. Lina Erkelius)
B Wahlströms

Irländaren John Boyne tillhör en av mina absoluta favoriter, eftersom han är en av dessa barn- och ungdomsboksförfattare som har full tilltro till sin unga publik och inte räds för att utmana den. Boyne slog igenom stort med romanen Pojken i den randiga pyjamasen, om en tysk lägerkommendants son och en judisk pojke som råkar träffas. Det är en sorts saga om en innerlig vänskap i ondskans tid. Och ondska är ett tema Boyne ständigt återkommer till. I den senaste romanen reser lille Pierrot, som just har blivit föräldralös, från Paris till sin faster som arbetar i Tyskland. Hon arbetar i ett stort hushåll i Alperna: det tillhör Adolf Hitler. Hitler blir förtjust i Pierrot och tar sig an honom. Den lille pojkens liv förändras i grunden. Vem är ond, vem är god? Och finns det människor som är helt onda?

middagLika originell som spännande
Middagsmörker (15 år–) av Charlotte Cederlund
Opal

När 16-åriga Áili Sunna landar i Kiruna är det med ett stort, svart hål i hjärtat. Hennes pappa är död och hon är på väg till släktingar på sin mammas sida. Det är inte mycket Áili vet om sin mammas samiska släkt. Men nu måste Áili lära sig leva ett helt nytt liv, omgiven av nya människor. Hennes ankomst vänder upp och ner på byn, långt ifrån alla tar emot henne med öppna armar. Áili skrämmer, plötsligt börjar en märklig, vit varg synas i same-byn. Och de vanligtvis så skygga renarna flockas runt henne och vill kela. Vem är Áili egentligen och vad sätter hennes ankomst i gång för krafter i byn? Originell, spännande fantasy som gör känsligt bruk av samisk mytologi.

    

en-annanEn vandrande själ värd att älska
En annan (14 år–) av David Levithan (övers. Helena Ridelberg)
Gilla böcker

Amerikanen David Levithan är en av de intressantaste författarna av ung vuxenlitteratur just nu. Han vågar ta stora risker som berättare och tycks ha en obegränsad tilltro till sina läsare. I Levithans förra roman, Jag, En, var huvudpersonen en vandrande själ – ung man en dag, ung kvinna en annan. En dag möter En Rhiannon och blir förälskad när hen tar plats i hennes pojkväns kropp. Men hur ska En kunna få Rhiannon att förstå vem hen är?
I den nya romanen, En annan, berättar Levithan om det udda parets möten ur Rhiannons perspektiv. Det är en märklig berättelse om innerlig kärlek till en person som ständigt ändrar utseende och kön.

9789163886621Årets högläsning
Singers melodi (9 år–) av Vanna Rosenberg
Bonnier Carlsen

Vad är hemma? Vad är familj? Och vad betyder det för någon att ha ett sammanhang, en tillhörighet? En sjölejonunge förs bort från sin pappa och mamma och hamnar på cirkus. Eftersom han sjunger så vackert får han namnet Singer. Han växer upp på cirkusen, tillsammans med Manfred, lejontämjarens son, och en massa andra vänner. Singer har ett bra liv, men något saknas. Han funderar mycket på vad det är och en dag beslutar han sig för att ta reda på det. När Manfred vaknar är Singers säng tom. Var har han tagit vägen? Skådespelaren Vanna Rosenberg debuterar med en varm, underbar högläsningsbok, fint illustrerad av Cecilia Heikkilä.

jackStackars Jack?
Jack (12 år–) av Christina Lindström
B Wahlströms

Gymnasisterna Freja och Jack träffas och blir blixtförälskade. Omgivningen ser dem som ett omaka par. Han: den snygge, coole, som fintar lärare lika lätt som motståndare vid innebandymålet. Hon: sälfantasten med lite för stor näsa, ständigt iförd en underlig, stickad mössa. Själva tycker de att de är världens bästa par. Allt är perfekt – tills det visar sig att Jack har varit en hänsynslös mobbare och nynazist på grundskolan. Frejas värld går i kras. Hur ska Jack kunna övertyga henne om att han har förändrats? Christina Lindström ställer svåra frågor utan att ge några enkla svar. Med samma närvaro och känslighet som i den bejublade debuten Hälsningar från havets botten skildrar hon två tonåringars förtvivlan när världen inte är som man vill att den ska vara.

Annons