Årets upplaga av Bokmässan i Göteborg ser ut att bli den starkaste på flera år. Här guidar Jonas Eklöf, chefredaktör på Vi Läser, till guldkornen i seminariedjungeln.

Torsdag  

13.00 Den ständigt Nobelpristippade rumänen Mircea Cartarecu i ett samtal med nyss nämnda Malte Persson. ”Vägar ut en ruinstan” kanske inte låter så värst festligt. Men skenet kan bedra. 

14.00 –”Irrfärder i Israels öken” kan te sig smalt för ett samtal med en författare som skriver så sammansatta romaner som Nicole Krauss. Men den rutinerade Ingrid Elam kommer att leda in samtalet på intressanta stigar. 

14.00 – Rubriken går inte av för hackor: ”Att finna, förlora och längta efter kärlek.” Tove Folkesson, Lena Einhorn och Malin Ullgren möts för ett samtal om – ja, just det, kärlek i alla dess former.

15.00 – Linda Boström Knausgård ligger bra till för (ännu en) Augustprisnominering efter sin senaste roman Oktoberbarn, som kallats ”en ursinnig uppgörelse med psykiatrin”. I ett samtal med Ika Johannesson fördjupar hon sig i teman som minne, barndom och äktenskap.

15.30 – Komikern Jonathan Unge ska lära oss allt om ”ideologi, men varit för skraja för att fråga om”. Han är inte bara son till Vi-legendaren Ingemar Unge. Han är även – när han är på topp (eller kanske snarare på botten) – en av landets roligaste man. 

16.00 – Ämnet är ”klimakteriet – en evolutionär succé” och kvartetten på scen är inga mindre än Agnes Wold, Åsa Beckman, Åsa Moberg och Tove Leffler. Räkna med fullsatt. 

16.30 – Bokmässans första dag avslutar vi med att bänka oss på första raden när brittiska Tessa Hadley – ”romankonstens okrönta drottning” – gästar mässan. Läs en divan-intervju med henne här.

Fredag

10.00 – Johanna Frid, Aase Berg och Malin Ullgren borrar djupt i den mörkaste av känslor – svartsjuka. Kan bli hur intressant och kul som helst. 

10.00 –Beate Grimsrud, Martina Montelius och Johanna Koljonen sammanstrålar under rubriken ”Att skriva om döden med humor och allvar”. Grimsrud har med rätta hyllats för sina nya roman Jag föreslår att vi vaknar. 

10.00 – Vad tvingas man som författare att utsätta sig själv för? Är det möjligt att skriva något av värde utan att sätta sig själv på spel?  Två frågor som två av Sveriges mest hyllade romanförfattare, LinaWolff och Karolina Ramqvist, ska försöka besvara. 

11.00 – Rojalister har inte alltid så mycket att hämta på bokmässor. Men här är en programpunkt för alla svältfödda kungavänner. Madeleine Bernadotte kommer till mässan med sin debut Stella och hemligheten. Håll tummarna för att Tara Moshizi lyckas lirka fram ett boktips eller två från prinsessan.

12.00 – Vill man uppmärksamma Fridays for Future utan att lämna mässgolvet kan man lyssna på när bland andra poeten Jonas Gren pratar ”Klimatförändringar i litteraturen”. Efter det kan man förslagsvis äta en god vegetarisk lunch – om mässan förbättrat sitt matutbud. 

12.00 – ”Klass på klassdebatten”, under denna rubrik sammanstrålar Agnes Lidbeck, Eric Rosén, Daniel Suhonen och Benjamin Sousa. Ett smart och pratglatt gäng. Lär inte bli tyst en sekund i klassen.  

12.00 – Vad är det som gör Rachel Cusks romantrilogi så oförglömlig? Malin Ullgren, förmodligen landets vassaste Cusk-kännare, ska i sällskap med författaren bena ut på vilket sätt trilogin förnyat romankonsten.

12.00 – Den sydkoreanska författaren Han Kang är en av mässans dragplåster. Inte konstigt med tanke på att hon skrivit mästerliga romaner som Levande och dödaVegetarianenoch Den vita boken.Tillsammans med bland andra Athena Farrokhzad diskuterar hon kollektiva trauman.

13.00 – Kristoffer Leandoer och Pija Lindenbaum i ett samtal om ”Barn, lek och barndom i litteraturen”. Erik Titusson är inte bara en av Sveriges skickligaste förläggare. Han är även en vass moderator, en garant för att det här kommer bli ett njutbart och tänkvärt samtal från början till slut. 

Läs Kristoffer Leandoers essä om barn i litteraturen här.

14.00 – Årets hetaste kandidat i Augustprisets fackboksklass är en debutant från Skåne. Han heter Patrik Svensson har skrivit Ålevangeliet, en av säsongens mest njutbara läsupplevelser. Här får han sällskap av den Augustprisade Lina Wolff för ett samtal på temat ”Döden är slut” – vad nu det kan betyda.

15.00 – ”Kärlek = galenskap?” Ett frågetecken som ska rätas ut av inga mindre än Suzanne Brøgger, Liv Strömquist och Greta Thurfjell. Potential att bli en av mässans snackisar. 

15.00 – Den underbara romanförfattaren Jamaica Kincaid har redan väckt viss uppståndelse inför sitt Sverigebesök. Jenny Tunedal är förutom en fin poet även en utmärkt moderator som kommer att kunna leda in sin emellanåt yviga gäst på rätt spår. 


15.30 – En master Class med två mästare i spännings-genren, visst låter det flott? Möt Thomas Mullen, författare till ”Årets bästa översätta kriminalroman” Darktown och Don Winslow, med drygt tjugo rosade spänningsromaner i bagaget.  

17.00 – Andra mässdagen kan du med fördel avsluta med att lyssna på när Christoffer Carlsson, Tom Malmquist och Yukiko Duke kopplar återupptagna mordutredningar till romanskrivande. 

Lördag

10.00 – Läkaren och psykiatern Anders Hansen var en de mest hyllade och uppskattade värdarna i årets upplaga av Sommar i P1. Risk för publikrusning med andra ord. I synnerhet när ämnet är ack så omstritt: ”I huvudet på en skärmmänniska”.

10.00 – Eva Illouz – författare till Därför gör kärlek ont– i ett samtal med Johanna Frändén. ”Kärlek och lycka i senkapitalismens tid lyder rubriken och frågorna för dagen är bland annat: Förorsakade kärleken samma lidande förr som den gör idag?

12.00 – Kanske läge att skjuta upp lunchen för att lyssna på när Kjell Westö, Susanna Alakoski och Lyra Koli fördjupar sig om ämnet arbetets villkor under 1900-talet?

12.00 – Känner du ett behov av att lyssna på när deckargiganterna Camilla Läckberg och Peter Robinson love-bombar krim-genren så får du din chans nu. Ämnet för dagen är ”kärleken till Krim”.

12.00 – Ingen mässa utan ett seminarium om den moderna svenska familjen i romankonsten. Men vi övertygade om Agnes Lidbeck, Sara Villius och Philip Teir kommer att göra den här tre-kvarten till något alldeles särskilt. Poetisk inledning av Ingvild Lothe utlovas. 

13.00 – Max Porter och Maggie O’Farrell möts i ett samtal om skrivandet drivkrafter. Porter har med rätta hyllats för Sorgen bär Fjäderdräkt och den nyss utkomna Lenny. O’Farrell, aktuell med romanen Jag är, jag är, jag är, har många trogna läsare i Sverige. 

13.00 – Årets märkligaste programtitel: ”Det finns annat i livet än nordisk krim”. Men vad gör det när seminariet samlar tre av Nordens främsta romanförfattare – Vigids Hjorth, Merete Pryds Helle och Klas Östergren, som alla är aktuella med tre intressanta romaner på Ibsen-tema.

13.00 – Ett nordiskt mästarmöte med enorm potential. Erland Loe, Jonas Karlsson och Ralf Andtbacka pratar ”humor vid avgrundens rand” tillsammans med Tara Moshizi.

14.00 – Vi har redan hyllat romanen. Och ljudboksversionen av samma bok. Rachel Kushner, aktuell med The Mars Room,pratar med Ingrid Elam och vi kan knappt bärga oss.

14.00 – Ytterligare en amerikansk romanmästare. Siri Hustvedt pratar med Björn Wiman. Rubriken är så tråkig att vi inte ens orkar återge den. Men vi räknar kallt med att samtalet inte blir lidande för det. 

15.00 – Vad sägs om den här rubriken – ”Kärlek och vuxenblivande i britpopens tidevarv”? Lovande, tycker vi. Och inte blir det sämre av att seminariet för samman Caitlin Moran och Clara Henry. 

14.00 – Varje bokmässa värd namnet bör ge alla fantastiska översättare gott om utrymme. Missa inte detta samtal mellan de nordiska översättarna till Elena Ferrantes Neapel-svit. 

16.00 – Mer klimat. Den skickliga London-korren Katrine Marcal, Björn Wiman Björn och David Wallace Wells – författare till den skrämmande aktuella stridsskriften Den obeboeliga planeten– ska diskutera hur vi kan gå från ”klimatångest till handlingskraft”.

Söndag

10.30 – Vi har inte läst Steve Sem-Sandbergs Wän. Men efter att kritikerna gjort vågen med sällan skådad entusiasm har vi redan nu bestämt oss för att börja den sista mässdagen med att lyssna på när författaren i fråga berättar om bakgrunden till sin Woyzeck-skildring. 

11.00 – Den litterära gudstjänsten brukar vara en av mässans höjdpunkter. I år har äran gått till den disparata trion Olivia Bergdahl, Judith Kiros och Dick Harrison. 

11.00 – ”Stockholm – en deckarmiljö för alla tider”. Under den titeln ska Niklas Natt och Dag – som precis släppt 1794, uppföljaren till sin hyllade 1793– ta sig an huvudstaden i all sin glans och smuts. Med på scenen är Louise Boije af Gennäs, Simon Häggström och Rebecka Edgren Aldén.

13.00 – Det räcker med att säga ”David Sedaris” så ställer vi oss i kö till lokalen. Nu ska han prata om ”åldrandet, döden och snygga byxor”. Men räkna med att samtalet med Johan Hilton tar sina alldeles egna, oemotståndliga, vägar. Och räkna med att succédebutanten Carolina Setterwall sitter på första raden, tillsammans med en rad andra kulturprofiler.

14.00 – New York, New York,ja, vad ska man saga? Don Winslow, Siri Hustvedt, Henrik Berggren och Anneli Dufva gör sitt bästa för att berätta något vi inte visste om staden som så många mer eller mindre skickliga författare försökt bemästra. 

14.00 – Den här listan har en övervikt skönlitterära författare. Men årets upplaga av Bokmässan bjuder även på en stark uppställning fackboksprofiler. Från Magnus Västerbro och Emma Frans till Jonna Bornemark och nyss nämnda Anders Hansen. En av de mest intressanta internationella gästerna är Nassim Nicholas Taleb (du kanske minns hans teori om de svarta svanarna?) som tillsammans med Katrine Marcal ska förklara varför vi inte bör lita på en människa som inte tar någon egen risk. Ja, och så ska det prata om Trump också.

15.00 – Precis som vanligt har bokmässan ett starkt program för alla som gillar serieromaner. Vi avrundar vår mässhelg i järnrörets tecken – och då pratar vi förstås om Joakim Pirinen. Här har han sällskap av förläggarikonen Roffe Claesson och David Nessle. ”Att slå världen länge med ett järnrör” lyder rubriken. 

15.00 – Tillsammans med Mara Sveland, Behrang Behdjou och den alltid lika underhållande Jenny Högström ska Linda Skugge – aktuell med Äktenskap: sex berättelser– fördjupa sig i de mest hopplösa av relationer.  

Vill du träffa oss på mässan? Kom till monter B02:25.

bokmassan.se hittar du enkelt lokalnummer för seminarierna. Här hittar du även en förteckning över alla montersamtal.

Annons