De yttre boulevarderna

(sv. övers. 1974)
Genom hela den här boken bultar saknaden efter en identitet, en familjeanknytning. Den unge Serge Alexandre ser en dag ett foto av sin far, en far som övergivit honom på det mest brutala sätt. Han bestämmer sig för att söka efter fadern, svartabörshandlaren för att få svar på alla de frågor bortstötandet har väckt.

De dunkla butikernas gata

(sv. övers. 1980)
Privatdetektiven Guy Roland har i många år levt med minnesförlust efter en mystisk olycka. När hans chef går i pension, bestämmer sig Guy för att söka efter sin egen identitet. Spåren leder till en man med antagen identitet som arbetat på den dominikanska legationen i Paris, en viss Pedro McEvoy. Han är förvillande lik Guy själv – kan han rentav vara Guy?

Dora Bruder

(sv. övers. 2014)
Inspirerad av en notis i en tidning om en tonårsflickas försvinnande, skriver Modiano berättelsen om parisiskan Dora Bruder. En flicka med judisk bakgrund som gör uppror mot sina föräldrar i det av tyskarna ockuperade Paris. Några månader senare sitter hon på en transport från lägret Drancy i Paris till Auschwitz.

En stamtavla

(sv. övers. 2015)
Verket är Modianos gripande, djupt personliga skildring av en uppväxt i kaos. Osentimentalt och öppet berättar han om sina föräldrar, som inte knyter an till sina barn: ”Jag är en hund som låtsas ha en stamtavla. Min mor och far låter sig inte härledas till någon entydig grupp. De är så oberäkneliga och flyktiga att jag verkligen får anstränga mig för att hitta några avtryck och riktmärken…”

Lilla smycket

(sv. övers. 2012)
Huvudperson är den snart 19-åriga Thérèse som en dag i tunnelbanan ser en kvinna i gul kappa. Kvinnan är förvillande lik Thérèses mor som påstås ha dött i Marocko tio år tidigare. Nästan reflexmässigt följer den unga kvinnan efter henne. Smärtsamma, bortträngda minnen från barndomen pockar på och det blir alltmer tydligt hur känslan av övergivenhet har präglat hennes liv.

Läs även:

Annons