Glada besked till dem som aldrig fick antagningsbrevet från Hogwarts, men ändå önskar ta del av den magiska trollkarlsvärlden. Mellan april och oktober kan du tuffa fram i tåg genom Skottlands böljande landskap i sann Harry Potter-anda. 

Tåget i fråga är det gamla ångloket The Jacobite Steam Train. Färden tar två timmar enkel väg och går genom det skotska höglandet. 

Sträckan har beskrivits som en av de vackraste tågresorna i Europa och går mellan staden Fort William och Malleig – en fiskeby med starka gäliska rötter i närheten av den natursköna ön Isle of Skye. 

Ungefär halvvägs på resan passerar loket den ikoniska Glennfinnanviadukten där många av Harry Potter-filmerna spelades in.

Tågresan är så klart inte det enda som lockar litteraturälskare i Skottland. Ett annat exempel är byn Wigtown där man kan spendera semestern i en bokhandel, något Vi Läser tidigare skrivit om. 

Tidigare fanns även ett liknande koncept i Sverige, då den historiska järnvägen Lennakatten utanför Uppsala bjöd in häxor och trollkarlar till en tågresa i magins tecken. Eventet stoppades dock av filmbolaget Warner bros, enligt SVT.  

Fakta: Så kan du åka verklighetens Hogwartsexpress

Från Glascow tar det två timmar med bil till Fort William. Man kan även ta sig hit från London med nattåget Caledonian Sleeper, enligt resemagasinet Vagabond.

Mer info på:westcoastrailways.co.uk

Annons

Benutzer, Nicolas 17

Via Creative Commons