Ett av världens främsta pris för barn- och ungdomslitteratur, Almapriset, går i år till den belgiske författaren Bart Moeyaert.

Bart Moeyaert var bara 19 år när han 1983 debuterade med den hyllade självbiografiska romanen Duet met valse noten. Sedan dess har han skrivit ett femtiotal verk inom olika genrer – främst ungdomsböcker  men även bilderböcker, poesi och dramatik. Hans författarskap har väckt uppmärksamhet världen över och ses som mångsidigt, poetiskt och fulladdat med känslor.

Almajuryn har haft ögonen på Bart Moeyaert ett bra tag. Det här var inte mindre än femtonde gången han nominerades. Nu ansåg juryn att det var dags för Moeyaert att tilldelas priset och deras motivering löd:

”Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare. Bart Moeyaerts självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen.”

Än så länge finns bara två av Moeyaerts verk översatta till svenska, Afrika bakom staketetfrån 1995 och Kärleken man inte förstårfrån 1999. FörSvenska läsare behöver inte vänta speciellt länge på att få läsa mer av Moeyaert – Lilla Piratförlaget planerar utgivning av två verk inom kort.

Priset, med en vinstsumma på 5 miljoner kronor, kommer att överlämnas av kronprinsessan Victoria den 29 maj på Stockholms Konserthus.

Lästips: Bart Moeyaert:»I Sverige bor kärleken«

Annons