Hur föddes idén till Autisterna – om kvinnor på spektrat?
– I samband med att jag skulle göra min egen autismutredning letade jag efter litteratur och upptäckte att väldigt lite har skrivits om vuxna kvinnors autism. Men autism är ett tillstånd som alltid har funnits hos människan. Så jag tänkte att det måste finnas fler kvinnor i historien än man tror och bestämde mig för att försöka skriva den autistiska kvinnans kulturhistoria. 

Var det något som förvånade dig under arbetet?
– Att vi är så många, men fortfarande så pass osynliga. 

Drabbades du av någon aha-upplevelse under skrivandet?
– Jag visste faktiskt inte att Simone Weil var autistisk, men jag misstänkte det när jag läste hennes texter. Det fanns något välbekant i dem. När jag sedan fick det bekräftat var det en otrolig känsla, jag kände mig som en detektiv, haha. Det stärkte min övertygelse om att det finns ett autistiskt skrivsätt. Man upptäcker det om man vet vad man ska titta efter. 

Du skriver om att den vuxna autistiska kvinnan är en person som vår tid ännu inte känner – hur menar du då?
– Hon finns inte i det offentliga medvetandet, det finns så få representanter och förebilder. Nästan all diskussion handlar om barn och unga. Men autism är livslångt. Kulturens skildringar av autistiska kvinnor är ofta klichétunga. Jag såg i och för sig ett undantag härom dagen, tjejen i Netflixserien ”Young Royals”, hon är fint gjord. 

Vilket är den vanligaste missuppfattningen om den autistiska kvinnan?
– Att hon är precis som en man. Autism kan yttra sig olika hos män och kvinnor, men all tidig forskning utgick från pojkar, vilket ledde till diagnoskriterier anpassade efter män. Kvinnorna passade inte in och därför upptäcktes de inte. 

Om du bara skulle tipsa om en roman med koppling till ditt ämne, vilken väljer du?
– ”I lock my door upon myself” av Joyce Carol Oates, som tyvärr inte finns i svensk översättning. Det är en hypnotisk skildring av en kvinnas undandragande från världen. Med vetskapen att Lewis Carroll sannolikt var autistisk kan man också läsa om ”Alice i Underlandet” och se både Alice och invånarna i Underlandet med nya ögon. 

Autisterna – om kvinnor på spektrat utkommer den 1 oktober. Läs ett utdrag ur texten här.

Annons
boktipsillustration

Hundratals boktips

På jakt efter nästa bok att läsa?

Tipsgeneratorn – garanterat bra läsning!