Läkare, psykiatriker och författare – och plötsligt hela Sveriges älskling. Anders Hansen är svag för de stora penseldragens folkbildare men ogillar läsplattor. 

Den skulle räcka en hel livstid. Det var så han tänkte när han lät snickaren konstruera den platsbyggda bokhyllan. Men på något sätt sa det bara vips och så var den överfull. Och inte bara den. I Anders Hansens lägenhet står böckerna staplade i hallen, köket, matsalen …  

– Jag läser femtio-sextio böcker om året. Ett tag gjorde jag sjuttio Amazon-beställningar per år.

Men ska han nå sin pappas nivå måste han ändå steppa upp. 

– Min pappa läste minst två böcker i veckan. Mycket var populärvetenskap. Jag minns hur jag slukade Carl Sagan och storögt tittade på bilder av DNA-molekyler när jag växte upp.

Han glömmer heller aldrig när han som 22-åring läste Riddarna kring Dannys bord av John Steinbeck. 

– Den var så otroligt underhållande och livsbejakande. Jag läser den fortfarande regelbundet.

Några av de mest riktningsgivande läsupplevelserna har skett i vuxen ålder. Som mötet med Jared Diamonds Vete, vapen och virus och Yuval Noah Hararis Sapiens. Båda anlägger ett helikopter-perspektiv på mänsklighetens historia.

– De fick mig att se att man kan berätta med stora penseldrag utan att det blir torrt, och gjorde att jag vågade lägga in den evolutionära vinkeln i Hjärnstark.

De flesta titlarna i bokhyllan är på engelska. Han gör en grov uppskattning: 60 procent facklitteratur, 20 procent skönlitteratur och 20 procent biografier.

I samlingen finns allt från Dorian Grays porträtt till Fredrik Strages krönikor. »Och här är avdelningen för Bob Dylan-nörderi!«

När det gäller läsande är forskningen tydlig. Man lär sig mer av att läsa i fysisk form. Anders Hansen har själv försökt med läsplatta.

– Det är inte samma sak, jag vill ha det taktila. Man vet inte varför vi lär oss mer av att läsa en fysisk bok, men kanske hör det ihop med att plats- och långtidsminnet är nära kopplade till varandra i hjärnan. Genom att läsa böcker i fysisk form får vi rumsliga referenser som gör att vi minns det vi läst bättre. 

I den fysiska boken kan man också anteckna i marginalen. Anders Hansen skriver i början av boken vilka sidor han antecknat på. Då är det lätt att gå tillbaka. 

Ibland hittar han en ordföljd som klingar fint eller inspirerande formuleringar.

– Senast i dag hittade jag en mening: »I don’t view myself as a political animal but someone who is interested in a lot of things«. Exakt så känner jag. 

Ändå kan tidsandan göra att frågor som det nyss rådde konsensus kring plötsligt blir ideologiskt laddade. Som synen på kunskap och forskning.

– Världen blir mer och mer komplex, vi kan inte bara googla oss fram till kunskap. Där spelar den fysiska boken en vansinnigt viktig roll.


Annons