Johan Ulveson är skådespelaren och komikern som inte är så värst förtjust i roliga böcker. Inte heller gillar han vår sista fråga.

Johan Ulveson råkar kalla sig själv nyinflyttad, trots att det har gått fyra, om inte fem, år sedan han och sambon flyttade till Mariatorget i Stockholm. Han pratar om flyttlådorna med utgallrade böcker (minst 20 till antalet) som vore det i går. 

På bordet framför oss ligger Frans G. Bengtssons Röde Orm i Norstedts välgjorda klassikerutgåva från 2012.

– Det är lätt att sugas in i den. Orm är fascinerande. Det finns något storögt hos honom som jag gillar, en tolerans som gör att han anpassar sig till läget. 

Efter vinterns succéer med tv-serien Älska mig och I väntan på Godot på Dramaten väntar nu Alexander Mørk-Eidems uppsättning av Röde Orm. Johan Ulveson får förmodligen spela flera olika roller. 

– Orm blir det nog inte för mig. Men kanske den lille prästen? 

Trots den hårda utgallringen inför flytten fyller bokhyllan en långsida i vardagsrummet. Arbetarförfattarna har betytt mycket och många av deras verk fick följa med till den nya lägenheten.

Av tonårens hårdkokta Manhattan-deckare syns inte ett spår. Däremot finns en hel del nyare verk som Vegetarianen, Wolf Hall och Stanna hos mig. 

– Senast läste jag Agota Kristofs trilogi. Den var förhäxande, som en saga nästan; tung och lätt på en och samma gång

Tyvärr har romanläsningen avtagit något det senaste året. Men han försöker återerövra den. I bokhyllan hittar man även Karl Ove Knausgårds romansvit Min kamp, med undantag för tvåan som han lånat ut till gud vet vem. 

– Jag var svårt sjuk i TBE och var borta från jobbet i tio månader. Det första jag läste när jag blev frisk var den sjätte och sista delen i Min kamp. Jag tycker väldigt mycket om hela serien. Särskilt scenerna som utspelar sig före puberteten, den världen han skriver fram. Han har ju dessutom en väldig humor.

Är det viktigt för dig när du läser, humor?
– Nej, det skulle jag inte säga. Jag gillar inte direkt roliga böcker. Men jag uppskattar författare som har ett öga för det mänskliga. 

Vi enas om att i brist på bättre kalla det tragikomiskt. 

– Har du läst Anthony Burgess roman om poeten Enderby? Jag var helt tokig i den!

Det har gått 30 år sedan Johan Ulvesons genombrott med Gogols Revisorn. Sedan dess har han avverkat allt från Lorry och Bonusfamiljen till I hetaste laget och Elling. Så vad återstår? Finns det någon romanfigur som han drömmer om att få ta med sig upp på scen? Det visar sig att han inte är helt klar med ryssarna. 

– Det är en jobbig fråga. Jag är ärligt talat lite rädd för att jinxa det. Men okej. Gogols noveller, som Kappan och Näsan, lockar något otroligt.

Välj en artikel att länka till


Annons
boktipsillustration

Hundratals boktips

På jakt efter nästa bok att läsa?

Tipsgeneratorn – garanterat bra läsning!