Ute efter nya författare att förälska dig i, upptäcka eller hitta tillbaka till? Varför inte inspireras av den blivande akademiledamoten Anne Swärd?

Författarna Ellen Mattson och Anne Swärd har valts in som nya ledamöter i Svenska Akademin. Det framgår av ett pressmeddelande som offentliggjordes den 29 mars.

Ellen Mattson som efterträder Jayne Svenungsson på stol 9,  debuterade 1992 med romanen Nattvandring. Hennes senaste roman Tornet och fåglarna (2017), utspelar sig i krigsåret 1719.

Anne Swärd som efterträder Sara Stridsberg på stol 13 är författare, konstpedagog och illustratör. Bland hennes verk finns debutromanen Polarsommar (2003), som nominerades till Augustpriset, Kvicksand (2006), och Vera (2017).

Vi Läser mötte Anne Swärd 2017 och kallade då författaren som en ”romanmästare i det dolda”. I samband med intervjun (som du kan läsa här) delade Anne Swärd även med sig av sin att läsa-lista. Håll till godo!

Anne Swärd: »Fyra författarskap som jag nätt och jämnt nosat på men vill sätta mig in i.«

 1. Günter Grass
  ”Att i en recension liknas vid en författare som man aldrig riktigt har kommit på tanken att läsa är naturligtvis fascinerande. Alltså: hög tid för mig och Grass nu.”
 2.  Elena Ferrante
  ”Å andra sidan … ibland när jag (i verkliga livet) möter en person som jag anar att jag har mycket gemensamt med kan jag plötsligt tveka inför att närma mig. Det är lite fånigt och fegt. Jag måste våga läsa Ferrante – äntligen.”
 3. Anne Enright
  ”Irland är ett land som aldrig upphör att intressera mig – så stora kontraster och konflikter på så liten yta. Och Anne Enright verkar vara en av de mest intressanta skildrarna av detta just nu.”
 4. Selma Lagerlöf
  ”När jag på omvägar fick höra att min nye förläggare antog mitt manus med orden att det var »Selma Lagerlöfskt« blev jag jättegenerad. Och slog samtidigt en snabb glädjevolt. Selma regerar ju.”
Annons