Vi Läsers medarbetare Monika Fagerholm har valt ut fyra ljudboksnyheter, från en pappauppgörelse till en mysdeckare med spännande intrig.

Hjärtat av Malin Kivelä. Inläsare: Malin Kivelä

Denna självbiografiskt färgade kortroman, flerfaldigt prisbelönt i Finland, är en pärla. En gåva man vill dela med sig av: lyssna, läs! Kivelä läser själv, och så helt i samklang med den lugna, lågmält direkta ton som texten förmedlar (jag läste boken innan jag lyssnade). Inga choser. Det slår mig också varför författarinläsningar ofta är så bra: man får något av den faktor X som gör just den här boken unik i världen, och inlevelsen utan performansen. En kvinna föder ett barn, sitt tredje. Några dagar senare konstateras ett allvarligt hjärtfel hos babyn vid en rutinkontroll. Det är kall vinter, senare vår, i Helsingfors. Något händer. Ett ingrepp i tid, en tilt i tillvaron, en osäkran som blir bestående. Nu bara måste alla i hela Sverige upptäcka den.

Vildhavre: Sista brevet till pappa av Otto Gabrielsson. Inläsare: Otto Gabrielsson

»Tillfälligt hopkomna … misstag båda två … men lever ju«, läser Otto Gabrielsson i sin pappa Jörn Donners självbiografiska mastodont Mammuten (2013) strax efter att den utkommit. Och knockas: »Meningen tog nästan livet av mig, pappa.« För han är ett av dessa misstagsbarn, födda utom äktenskapen, som Donner talar om. 
Så föds Ottos motbok: ett sista brev till denne »papput«, som själv förklarat sig söka sanningen i allt han gör men som för sonen mest framstår som feg, självcentrerad och tragisk. En regissör för filmer, en författare som ingen läser, »känt varumärke men en värdelös produkt«, konkluderar sonen. Visst är det lite gnälligt ibland, men vi tvingas verkligen under huden i hur det är vara en son i skuggan, en halvbror som inte räknas, och hur det äter sig in i identiteten. Det gör ont på riktigt, för Otto Gabrielsson skriver med raseri och självinsikt, men också med humor.

The Joyce girl: A Novel of jazz age Paris av Annabel Abbs. Inläsare: Leith McPherson 

Varför vet vi så lite om Lucia Joyce (1907–1982)? Hennes väldiga betydelse för pappan James skrivande och böcker är ingen hemlighet. Hon var hans inspiratör och musa, det var som en överenskommelse i familjen, särskilt för romanen Finnegans Wake som Joyce tillägnar henne. Senare, när hon en tid på 40-talet lever som hemlös i Dublin, går hon omkring med pappas textfragment på lappar i sina fickor – men hennes egna brev har förstörts eller förkommit. Annabel Abbs beskriver i sin fenomenala roman The Joyce girl – A Novel of jazz age Paris med obönhörlig precision hur Lucia Joyce, mitt i livet, begåvad dansös och koreograf, förälskad i vännen Samuel Beckett men destruktivt bunden till sin familj och sin högt älskade pappa, drivs in i ett mentalt sammanbrott ur vilket det inte finns någon återvändo. Ett lysande starkt porträtt av en stark men skör kvinna. 

För han var redan dö av Eva Frantz. Inläsare: Alma Pöysti 

Mysdeckare är egentligen inget för mig, men Eva Frantz är ett undantag. Jag gillar rappheten, språkkänslan, personerna och miljöerna, lagom realism, lagom tillrättalagt, lagom, ja, mysigt – vilket i nya ­­För han var redan dö förstärks av Alma Pöystis finlandssvenska inläsning. Och det viktigaste förstås: Frantz har en förmåga att bygga intriger så att det blir spännande och oförutsägbart. Här möter vi återigen kriminal-kommissarien Anna Glad i småstadsmiljö, nu höggravid med sitt första barn i magen. Förlossningar, graviditeter, barnlängtan är ett starkt stråk i historien, som börjar då stadsutvecklingens bromskloss nummer ett, enstöringen Börje Bohman, försvinner just som cykelvägen han motsätter sig ska börja byggas vid hans hus, och en okänd baby hittas i en annans barnvagn. Många förgreningar och trådar som, precis som sig bör, sprickfritt knyts ihop på slutet.

Annons