Kusligt, obehagligt och alldeles underbart. Barnbokshösten börjar i mardrömmar och slutar i – ja, vad?


Asynja: Kungens grav Lina Neidestam Elisabeth Östnäs

Bonnier Carlsen

Två flickor under vikingatiden, Disa och Sunna, reser till Björkö. Disa ska låtsas vara sin tvillingbror och axla rollen som krigare då hon vill hämnas det som hänt hennes familj. Sunna ska gifta sig rikt och strategiskt, och i det uppdraget även utbilda sig till völva (spåkvinna). Det krävs ett par sidor innan man kommer in i berättelsen, men sedan blir det åka av hela vägen fram till slutet. Både tjejerna och uppdragen växer för varje sida, och den här första delen i en planerad serie blir en riktig fullträff. Superspännande och supersnygg!

Lina Neidestam står för de svartvita, rikliga illustrationerna som gör att Asynja känns lyxig och påkostad. ­Förlaget klassar den för ålder 9–12, men den passar ypperligt även för äldre, precis som för alla som tror att de inte är så nyfikna på vikingar. Det blir man med Asynja!
Från 9 år

Låna
Köp

Djuret av Ulrika Lidbo

Alfabeta

Hittills har Ulrika Lidbo »bara« skrivit (svinbra) böcker för tonåringar, men med Djuret gör hon debut som mellanåldersförfattare också. Och det funkar så himla bra!

Berättelsen handlar om mellan­stadiekillen Love, som en dag hittar en kvarglömd låda på tunnelbanan. Inuti lådan finns det något som rör sig, och utan att direkt tänka efter bestämmer sig Love för att ta med sig lådan och djuret hem för att ta hand om sin nya kompis. Det är ramen för handlingen, men innanför ramen ryms mycket mer. Det handlar om utanförskap, nördig fakta, skilsmässovardag, ny vänskap, om statusstriden på ­mellanstadiet (Love har det inte ­särskilt lätt innan djuret dyker upp, förstår man mellan raderna), och om själva djuret, förstås. Vad är det för märklig art, egentligen? Från 10 år.

Låna
Köp

Augustnominerad

Furan av Lisen Adbåge

Rabén & Sjögren

Lisen Adbåges nya bok är som en sepiafärgad, suggestiv skräckfilm i bilderboksformat, med humor och samhällskritik som viktiga byggstenar. En familj hittar en perfekt tomt för sitt nya husbygge, och börjar utan pardon att hugga ner de fyra tallarna som står i vägen för bygget. Huset blir toppen, men snart börjar familjen må underligt. Huden i ansiktet blir till exempel stram. Nästan som… bark?

Fyra dygn efter jag läser den här boken första gången drömmer jag en mardröm om att mina händer har förvandlats till grenar. Jag kan inte sluta tänka på den här boken. Den är så kuslig! Det är underbart.

Från 4 (modiga) år.

Illustratör: Lisen Adbåge

Låna
Köp

Mörkret av Mia Öström

Lilla Piratförlaget

Mia Öströms nya bok är ett spännande och vackert äventyr om en älskad morfar, en stad i skuggan av ett gruvberg, och en mystisk sjukdom som hotar allt. De enda som kan stoppa den? Nita och hennes lillasyster Vo. På ­katastrofens rand axlar de uppdraget. ­Det är storslaget, vackert, episkt, ­spännande. Perfekt för alla som gillar ­Frida ­Nilssons Ishavspirater och undrar hur man går vidare efter att ha läst den. Från 10 år.

Låna
Köp

Hokus pokus 3: Den magiska kojan av Fabian Göranson

Ordfront

Hokus pokus har blivit en riktig favorit. I tredje delen fortsätter Idas äventyr med trollerihatten, och hennes kamp för att få vänner och fatta hur man egentligen fixar detta med kompisar. Inte alltid helt lätt.

Det är så bra nivå på de här böckerna. De är roliga, spännande, har ett allvar och är riktigt snygga. De funkar att läsa själv eller tillsammans. Man får flera fniss ihop med en riktigt bra historia. Från 6 år.

Illustratör: Fabian Göranson

Låna
Köp

Dockspelaren av Mårten Sandén

Rabén & Sjögren

Hela stämningen i Mårten Sandéns nya mellanåldersbok är krypande kuslig och drömlik från sidan ett. I vilken tid utspelar sig berättelsen? Vet ej. Händer allt i den verkligen på riktigt? Oklart. Kan man lita på tid, rum och ett enda av sina sinnen? Högst tveksamt. Det är mycket, mycket skickligt gjort!

Scenen är ett ­mystiskt gammalt hotell, dit huvudpersonen Merimée tar sin tillflykt med sin lillasyster och gravida mamma. Pappan har hamnat i fängelse, och det här hotellet är familjens sista utväg. Som läsare förstår man snabbt att det är en mycket dålig sista utväg, men vad hjälper det? Snart står Merimée där, klädd från topp till tå i skoluniform, och befinner sig mitt uppe i … ja, vad egentligen? En Hitchcock-skräckis? Från 10 år.

Låna
Köp

Valle och Tonåringarna av Ellen Greider

Alfabeta

Missade ni serietecknaren Ellen Greiders fina barnboksdebut Jordens största kalashatare? Synd, men ny chans att bekanta sig med den här författaren nu då. Tänk grafisk roman möter textbok!

I Valle och tonåringarna upptäcker Valle att tonåringar finns, och att de är skitläskiga. De mullrar och luktar, pratar konstigt och har ­metalltänder. Och värst av allt är att det bara är dagar kvar innan Valles älskade ­storasyster ska fylla 13 och bli likadan! The horror!

Det här är en empatisk och jätterolig skildring av något många kan känna igen sig i: Fascinationen över de skitstora ­högstadieeleverna i matsalen. Hur funkar de? Och hur rädd behöver man ­egentligen vara? Från 7 år.

Illustratör: Ellen Greider

Låna
Köp

Var är alla barnen på förskolan Valen?! av Emma Virke och Per Gustavsson

Lilla Piratförlaget

En dag är alla barn på förskolan borta. Vad har hänt? De rimmade svaren innehåller explicita skildringar av olyckor med strykjärn och borrar, eller diverse sjukdomar som snuva och annat. Allt är superroligt! Förskolan Valen får en att tänka på Kan man? av Petter Lidbeck och Lisen Adbåge, och det är fint beröm. Från 3 år.

Illustratör: Per Gustavsson

Köp

Fakta om pappor av Oskar Kroon

Förlaget

Hur är pappan version 2021? Till exempel morgontrött, har rest jorden runt, kan en massa om allt, är ofta mitt i en mening när barnet vill fråga något. Här kommer en liten kartläggning av pappor och hur de tacklar en vanlig dag, sett ur barnets perspektiv. Väldigt rolig i text och bild med många klurigheter. Hitta just din pappa, typ. Mysig bok! Från 3 år.

Illustratör: Jenny Lucander

Låna
Köp

Annons
prenbild-5-nr-499-kr

erbjudande

Prenumera på Nordens största bokmagasin

För bokälskare, av bokälskare