Boktips, författarporträtt, intervjuer och så lite quiz. Här är de mest populära artiklarna på Vi Läsers sajt under 2019. Har du missat något?

Foto: Rickard L Eriksson

Karl Ove Knausgård: »Jag skäms lika mycket idag«

2019 var året som Knausgård tilldelades Svenska Akademiens nordiska pris. I denna webbexklusiva intervju fick Vi Läser en pratstund med den norska författaren i samband med att han mottog priset. Det blev ett samtal om nya livet i London, senaste romanprojektet och pengaångest.

Quiz: Har du koll på dessa barnboksklassiker?

Att våra läsare är riktigt vetgiriga har vi alltid haft på känn. Därför är det inte särskilt konstigt att så många har testat sina kunskaper i våra många litteraturquiz under året. I detta quiz ville vi bland annat veta vem som skrivit om gosedjuret Nikodemus.

Nya ungdomsböcker

Bästa ungdomsböckerna: 11 nyutkomna favoriter

När Vi Läser hade förmånen att ha en praktikant som drivit en av Sveriges största ungdomsbokbloggar på plats, passade vi självklart på att be henne om sina bästa boktips. Resultatet blev bland annat denna lista.

CAROLINA SETTERWALL & TOM MALMQUIST
Foto: Thron Ullberg

Carolina Setterwall & Tom Malmquist: Döden förde dem samman

Succéförfattarna om att våga satsa igen efter att ha förlorat sina stora kärlekar, deras motsatta syn på skrivande och varför det är en styggelse att bryta spagetti. Vi Läser hälsade på paret i deras lya på Södermalm i Stockholm.

Foto: Casper Hedberg

Matilda Gustavsson om krisen, Klubben och Kulturprofilen

Hon låg bakom avslöjandet som skakade Sverige. Vi följde Matilda Gustavsson under arbetet med Klubben, årets mest omsusade fackbok. Följ med in i en värld av maktspel, genikult och vilseledande kodnamn.

18 tips: Sommarens bästa nya barnböcker

Rysare, vardagshumor och mysiga noveller. Listan med sommarens bästa barn- och ungdomsböcker, noggrant utvalda av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck hittade många läsare.

Foto: Thron Ullberg

Vi minns Lennart Hellsing

2019 skulle den store barnbokslegendaren fyllt 100 år. För att uppmärksamma detta återpublicerade vi Kristina Lindhs intervju med Lennart Hellsing från 2014.

Så föddes Karin Smirnoffs kritikerrosade romandebut

Karin Smirnoffs knepiga och kategoriska huvudkaraktär charmade inte bara 2018 års Augustprisjury, under 2019 fortsatte lovorden och priserna över hennes debuten Jag for ner till bror. För Vi Läser berättade hon hur storyn föddes.

Psst. Ni har väl inte missat att både Karin Smirnoff och Vigdis Hjorth följer med på årets Litteraturkryssning? Läs mer om programmet här.

Vigdis Hjorth,
»Jag är för gammal för att bry mig om att vara intressant«, konstaterar Vigdis Hjorth, som fyllde 60 den 19 juli. Foto: Benjamin Aleksander Ward

Vigdis Hjorth: »När jag gick hem kändes det som om alla drog en suck av lättnad«

Kritiker hävdar att hon hängt ut oskyldiga personer. Själv säger hon att vi borde uppföra oss på ett sätt som tål att bli omskrivet i en roman. Vi Läser åkte till Norge för att träffa den rosade författaren bakom skandalsuccén Arv och miljö.

Quiz: Kan du namnge författaren bakom pseudonymen?

I detta quiz samlade vi ett urval av de mest kända författarpseudonymerna i Sverige. Har du koll på personen bakom namnet?

Annons
boktipsillustration

Hundratals boktips

På jakt efter nästa bok att läsa?

Tipsgeneratorn – garanterat bra läsning!