I årtiondets första nummer funderar vi på vem som blir det här tjugotalets F. Scott Fitzgerald. Vi pratar sex, klass och autofiktion med franska författaren Annie Ernaux – och så träffa vi Liv Strömqvist som försöker att vara mindre tvärsäker. Här är tio höjdpunkter från nummer 1/2020.

Liv Strömqvist: »Det är ett privilegium att få vara så äkta och integrerad.«

Sveriges största serietecknare har varit bättre på att teckna sina relationsproblem än att ta itu med dem i verkliga livet. Liv Strömquist och Karolina Ramqvist samtalar om feminismens skavanker, maskulinitetens fördelar och stilarvet efter Sara Danius.

Utbränd! Kan man skriva sig sjuk?

I Beder går författaren och blivande trädgårdsmästare Rafael Donner en dansk stenläggningskurs. I Malmö vandrar Ester Roxberg runt med blicken fäst i Pildammsparkens trädtoppar. Samtidigt försöker Adam Svanell avsluta boken Anonyma prestationister. Vi har pratat med sex utbrända författare.

Bibliotek som botemedel

I en tid då USA präglas av en demokratisk kris och växande intolerans storsatsar amerikanska storstäder – med New York i spetsen – historiska summor på biblioteken.  De är »historiens bästa botemedel mot fanatism« – det hävdar i alla fall två nya hyllade böcker.

Anders Hansen gillar Dylan och DNA

Läkare och psykiatriker och författare – och plötsligt hela Sveriges älskling. Anders Hansen visar sin bokhylla och visar sig vara svag för de stora penseldragens folkbildare men ogillar läsplattor.

»Klass påverkar hela ens liv«

Pionjären Annie Ernaux vill skriva »de osynliga människornas liv«. I Frankrike är hon betraktad som en av de främsta. Möt en mästerlig romanförfattare som skriver klasskildringar det slår gnistor om.

Annie Ernaux. Foto: Mathieu Farcy

Får man elda böcker?

Malin Persson Giolito väljer fem enastående spänningsböcker och avslöjar att hon eldat upp Hans Holmérs usla deckare.

Bäst för barn (och unga)

Bantande pappor, förskolebråk och afghanska flyktingkillar. Författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck listar sina nio favoriter från det nya decenniet.

Från bok till Instakändis

Marie Birde spanar på att allt fler romankaraktärer stiger upp ur böckerna och får nytt liv på sociala medier – tack vare fansen.

Nicole Krauss: »Du måste kunna vänta länge på svar«

Stjärnförfattaren Nicole Krauss gästar vår fallfärdiga divan och slår ett slag för den livslånga osäkerheten.

Vem blir nästa Virginia Woolf?

1920-talet var ett extremt mytomspunnet decennium. Frågan är om årtiondet vi har framför oss blir lika laddat. Och visst finns det politiska likheter, med världar som faller sönder, skriver Joanna Górecka. Frågan är hur det påverkar litteraturen.

Numret släpps 23 januari.

För frågor kontakta jonas.eklof@vi.se