Eva Lindström, Lars Lerin och Akwaeki Emezi. Dessutom gästar en nobelpristagare vår divan och Marit Kapla reser land och rike runt på jakt efter kärlek.

 

Piff à la Lindström

I skånska Degeberga lever en barnboksgigant och nybliven mångmiljonär med hunden Bimse, hästen Linda och ugglan Lage – och alla de andra figurerna som Eva Lindström skapat. Josefin Olevik och Thron Ullberg träffar henne.

 

Tecken i tiden: Besatthet – ett nödvändigt ont?

Att författa är att låta sig uppslukas av sin berättelse för en stund. Men för somliga går bokprojekten längre än så. Henrik Ekbom Ystén har pratat med Jack Werner, Lars-Olof Lampers och Linda Segtnan.

»Jag högläser Shakespeare för min fru på kvällen«

Han är hjälpt oss att förstå kriget i Ukraina. Men vilka böcker har präglat hans liv? För Pontus Dahlman berättar han om högläsning av Shakespeare och skildringar av ryska överlöpare.

Kärlekens språk – Marit Kaplas söker amors pilar

Efter den Augustprisade Osebol om hennes värmländska hemby gjorde Marit Kapla tvärtom. Hon mejslade fram en skildring om kärlek med människor från Ystad till Karesuando som hon aldrig tidigare träffat.

 

Från Gränna till Bovenmeer

Vad ska du läsa i sommar? Yukiko Duke har valt tio nyheter – från Lina Wolff och Ruth Lillegraven till Peter Sandström och Marie Darrieussecq – som tar dig på en oförglömlig världsomsegling.

 

Johanna Frändén: »Sedan flyttade jag till Rom«

Hon är en av Sveriges mest prisade sportjournalister. Lagom till att Johanna Frändén släpper boken Hemingwaykvinnan bad vi henne plocka fram elva mer eller mindre kända sidor av sig själv.

Lars Lerin: »Vad vore jag utan biblioteket?«

De senaste 25 åren har över 400 bibliotek lagts ner i Sverige. För Lars Lerin är det siffror som skrämmer och manar till eftertanke. Och som får honom att minnas en viss Berit. Yukiko Duke har intervjut honom.

 

Vad hände sen: Masarin och sönerna hälsar på

Vi lät Kalle Lind dikta vidare på en av Barbro Lindgrens mest älskade skapelser. Det visar sig att Loranga i nte pensionssparat ett endaste öre!

Essä: Malmöligan revisited

I april avled författaren kristian lundberg. I sin ungdom var han en av medlemmarna i den mytomspunna Malmöligan. Per Svensson gick på hans begravning och mindes tristessen och förfallet – men även alla underbara kaosnätter. Illustration: Dennis Eriksson.

 

Sofie Sarenbrant: »Ärlighet och kravlöshet är min melodi«

Sofie Sarenbrant har utsetts till årets deckarförfattare två gånger i rad, men just nu önskar hon mest av allt att någon skulle förstå hennes skämt.

»Hela mitt liv har varit en triggervarning«

Efter flera hyllade verk har Akwaeke Emezi krönts till en av vår tids viktigaste och mest utmanande röster. Men allting höll på ta slut på ett hotellrum utanför Frankfurt.

 

Bästa barnböckerna just nu

Johan Rundbergs Mika och Alice Osemans Nick är två av sommarens oförglömliga bekantskaper. Här är säsongens 10 bästa barn- och ungdomsböcker.

 

Abdulrazak Gurnah: »Jag njuter av stunden«

Abdulrazak Gurnah gästar vår divan för ett samtal om konsten att fortsätta skriva efter att ha tilldelats världens finaste pris.

 

Vi Läser 4 2022 utkommer den 20 juli. Vill du prenumerera?