I årets sista nummer träffar Karolina Ramqvist Nordens nya stjärnförfattare Sofi Oksanen i Helsingfors. I Brooklyn möter vi en nervig ryss som utnämnts till USA:s roligaste författare. Plus vår traditionsenliga årskavalkad. Och så avslöjar skräckmästaren Ajvide Lindqvist hur han förförde Gösta Ekman.

 

 ”Varför är ni rädda för mig?
Samtidigt som totalitära isvindar drar in över Europa fortsätter Sofi Oksanen att utforska hur historiens mörka skuggor påverkar oss i dag. Karolina Ramqvist träffar en finsk världsstjärna på Nationalteatern inför premiären av hennes senaste kraftprov.

antikvariatrep-1

Reportage: Konsten att kränga Kierkegaard till Korea
Det var upplagt för en eländesskildring. Men vår utsände Klas Ekman återvänder med en berättelse om nytänkande boksamlare, spirande kärlek och åtråvärda rariteter i sin jakt på antikvariaten som vågar tänka nytt.

 ”Jag älskar den där norske snubben  Klaus … Knausudin!”
En sjuårig astmatisk rysk-judisk pojke lämnar Sovjetunionen med sin familj. Trettio år senare är Gary Shteyngart en av USA:s mest uppmärksammade författare. Nu har skrivit sin självbiografi, 41 år ung. Vi tillbringade en dag med honom för att ta reda på om han är så rolig som ryktet säger.

Skärmavbild 2013-11-25 kl. 12.55.58

Bokåret 2013 – Passion, präktighet och politiska pärlor
Det är dags för Vi Läsers traditionsenliga årskavalkad. Under en helkväll diskuterade Sveriges mäktigaste boktipsare Ingalill Mosander, Lotta Olsson & Yukiko Duke årets litterära höjdpunkter. Dessutom listar vi årets 12 största bokprofiler!

Dessutom:
”Så förförde jag Gösta Ekman” John Ajvide Lindqvist avslöjar sitt trick.
Fega Hårdrocksbiografier: ”Alice Cooper är en korgosse i jämförelse med Lars Gyllensten”.
Daniel Sjölin väljer favoritord: ”Det är en ventil i tvåsamheten.”
Anders Rydell om historiens värsta bokplundring