Från Zadie Smith till Fredrik Backman. Och så undersöker vi om och hur litteraturen bör förändras efter #metoo. Här är tio höjdpunkter från nummer 1.

 

 

Zadie Smith: »Jag pendlar mellan panik och hyfsat lugn«

Efter förra boken hamnade Zadie Smith i en 40-årskris. Halva livet hade hon varit författare. Läst och hyllad som sin generations viktigaste röst. Hade hon ändå slösat bort sitt liv? Jakten på ett svar ledde henne rakt in i Swing time. Jerker Virdborg träffar henne hemma i New York.

 

Vi träffar Zadie Smith hemma i New York.

 

Bokbussen i Soppero
Renslakt, laestadiansk lånekultur – och Bellmanvitsar. Sveriges nordligaste bokbuss bjuder på en oförliknelig bildningsresa. Yukiko Duke rapporterar från en vacker och vemodig tur mellan Soppero och Lannavaara.

 

 

Det andra könets revansch
Biografi-genren var länge en testosteronfylld bastion. Men nu flyttar kvinnorna fram sina positioner. »Vi börjar vakna«, konstaterar Augustprisvinnaren Fatima Bremmer i ett samtal med Johan Kellman Larsson.

 

 

Fredrik Backman: »Jag är helt och hållet känslostyrd«
Tolv procent av svenskarna har läst en bok av honom. Men landets populäraste författare är även en av de bråkigaste. Ett tag ville inget förlag ha med honom att göra. Så vad bråkar Fredrik Backman om, egentligen? Klas Ekman intervjuar.

 

»Åh, kaos! (Och kvartersgenier i varje hörn
Tumult, humor, tålamod och mirakel – Neapel måste du ta med hull och hår. Kristina Kappelin går i Ferrantes fotstpår, i staden som kastar sig över besökaren.

 

Kärv och poetisk islänning
Den 8 februari är det 20 år sedan Halldór Laxness gick bort. Yukiko Duke minns en rastlös Nobelpristagare, en man som till slut återvände hem till gården, trots allt.

 

 

Litteraturen och #metoo – Ett skrik i natten?
Ända sedan antiken har författarna älskat att provocera oss läsare. Dekadens, övergrepp och våldsamt sex har varit vardag. Men kan vi fortsätta som om inget hänt efter den här vintern? Jenny Aschenbrenner gräver djupt i frågan tillsammans med Kerstin Ekman, Sara Stridsberg, Kajsa Sundin och Carolina Ringskog Ferradi-Noli.

 

Philip Pullman »Vi måste vara försiktiga«
Fantasy-trilogin Den mörka materian höjdes till skyarna. Men själv grubblar Philip Pullman, under ett besök på vår legendariska divan, vidare på kyrkans makt här och nu.

 

Valår! Vänstern valårsmobiliserar och högern kontrar med – Hälsorevolutionen?
Muf:are, åtta dagar långa handelsministrar och liberaler med motlut – alla lanserar de böcker lagom till valupptakten.

 

Augustprisvinnaren Johannes Anyuru
»När jag tänker på det låter ordet väldigt svenskt, också, alltså isländskt, eller kanske baltiskt … Ett ord som är en strimma längs horisonten.«