I nya numret skriver Sara Danius exklusiv Nobeldagbok om Bob Dylan och priset som chockade en hel kulturvärld. Dessutom: Elisabeth Åsbrink möter Åsne Seierstad och Jerker Virdborg träffar Don DeLillo och så ett reportage om världens första ”svarta” förlag.

 

Åsne Seierstad: ”Jag kände mig iskall”

Efter Breivik tar hon sig an två norska IS-systrar. Åsne Seierstad älskar att borra i vår tids svåraste frågor. Elisabeth Åsbrink möter henne för ett samtal om extremism, skapande – och varför hjärtat inte hängde med den här gången.

 

»Herr Wästberg har skickat spirituelle brev från Paris …«
Torsdagen den 13 oktober chockade Svenska Akademien en hel kulturvärld när ständiga sekreteraren sade »Bob Dylan«. Exklusivt för Vi Läser skriver Sara Danius om de turbulenta dygnen inför och efter avslöjandet.

 

anyuru

Reportage: Svart bläck

Den svenska förlagsbranschen är bedövande vit och homogen. Vad får det för konsekvenser för den litteratur som ges ut? Andreas Norman reste till Sydafrika och världens första »svarta förlag« – BlackBird Books. Sedan stämde han träff med Johannes Anyuru och Lawen Mohtadi,Valerie Kyeyune Backström hemma i Sverige.

 

kavalkad

Ferrante, polyglotter och den där trubaduren …

Vilken är årets bästa bok? Vem är årets branschstjärna? Vilken kulturdebatt livade upp? Vi bad 22 av landets främsta kulturprofiler att hjälpa oss med den ultimata guiden till litteraturåret 2016.

 

dondelillo

Don DeLillo: ”Humor kan vara ödesdigert”

För 50 år sedan skickade en nervös Bronx-yngling in sitt första manus. Det blev upptakten på ett av USA:s största författarskap. Jerker Virdborg träffade Don DeLillo för ett samtal om humorns svåra konst, Horace Engdahls USA-sågning och hallucinationen som drabbat halva landet.

 

Dessutom
Linda Boström Knausgård: ”Skam är bra bränsle”
Yukiko Duke: ”Här är årets bästa julklappsböcker!”
På drift i Bhutan: Zac O’Yeah fick en inbjudan från drottningmodern.