Vårens stora nummer är här. Här är några av höjdpunkterna.

 

Med litteraturnestorn i Helsingfors
Efter en infekterad skilsmässa och en efterlängtad Helsingforsflytt har Ebba Witt-Brattström återvänt till litteraturen med full kraft. Och nu planerar professorn den ultimata Södergran- kuppen. Kristina Lindh träffar henne i Helsingfors under förberedelserna för den årliga Runebergfesten. Thron Ullberg fotade.

 

”Jag har saknat den lesbiska passionen”
Sarah Waters
 romaner har uppnått kultstatus. Nu är hon tillbaka med en kritikerrosad berättelse om passion, hemligheter och mord i tjugotalets London. Jennie Dehlén Gelineo träffar en blyg men stolt författare inför Sverigebesöket. Charlie Hopkinson fotade.

 

Konvertiterna: ”Dom kallar oss kulturkatoliker”
Birgitta Trotzig och Torgny Lindgren har gjort det. Birgitta Stenberg och Sven Stolpe också. (Liksom Fredrik Hammar.) Vad är det som är så lockande med katolicismen? Ulrika Knutson söker ett svar.

 

Mankells hemliga faktajägare

 

Mankells okända faktajägare
Henning Mankell är världsberömd för sina realistiska romaner. Få vet att han i tio år har lejt en ljusskygg SFI-lärare som researcher. Olle Niklasson följde med till Paris på tre dagar av intensiv faktajakt. Jean-Luc Bertini fotade.

 

Agenten som klev in från kylan
De litterära agenterna har flyttat fram sina positioner i den svenska bokbranschen. Nu siktar de in sig på förlagens själva kärna: redaktörskapet. Niklas Strömberg frågar sig vad det får konsekvenser.

 

Yukiko Duke: ”Utan Vidocq, ingen GW”
Både Victor Hugo och Balzac – för att inte tala om Leif GW Persson – står i tacksamhetsskuld till en bagarson som blev brottsling som blev privatdetektiv. Vem var han?

 

Dessutom:
Lotta Lundgren: ”Äta djur” förändrade mig i grunden”.
Fredrik Lindström: ”Som nyrik vill man inte bli förknippad med er.”
Amanda Svensson: ”Praktverk som fångar familjelivet dubbla natur.”
Fanny Härgestam: ”Tunisiens mest oemotståndliga litterära oas”
Kristina Sandberg: ”Maj var utmanande och genant”