I årets sista nummer bjuder Vi Läser på en kavalkad med bokårets höjdpunkter och bottennapp. Dessutom har vi träffat Bodil Malmsten och deckarstjärnan Denise Mina och hängt med Liv Strömquist och några andra av Malmös serieprofiler.


Två dagar med Bodil Malmsten: ”Hon är min drömläsare”
Hon har varit en skrivande människa i hela sitt liv. Men när Bodil Malmsten påbörjade en handbok om skrivande insåg hon inte vad hon gav sig in på. ”Det var en värre helvetesvandring än vanligt”, sa hon under sitt samtal med Annina Rabe. Ett samtal som även kom att handla om skrivkramp, förlorad kärlek och hur den ideala läsaren ser ut.

Kavalkad 2012
Det har varit ett händelserikt år i bokvärlden. Vi har bjudits på en långdragen Tintin-debatt, flera infekterade familjegräl och ett par skandaler. Och en hel del fantastisk litteratur. Här är bokårets höjdpunkter och bottennapp – enligt Vi Läsers redaktion.

Streckmästarna i Malmö
Med en ruta på ett par uppkäftiga bröst ritade Liv Strömquist om seriekartan. Det blev starten på det nya svenska serieundret, med en explosion av unga, arga tecknare som rörde sig obehindrat mellan det politiska och det privata. Men hur mår den svenska seriebranschen i dag? Matilda Gustavsson söker svaret i seriemetropolen Malmö.

Biblioteket som bjöd in stöket
Biblioteket är inte längre en tyst plats. När det offentliga utrymmet krymper söker sig missbrukare och högljudda ungdomsgäng dit. Men i Norrköping har man visat hur det kan vändas till något positivt. Pernilla Ahlsén berättar mer.

Denise Mina – Med gangsterlivet runt knuten
Redan i debuten skapade Denise Mina den mest aparta problemlösare kriminalgenren skådat. Sedan dess har hon utvecklats till en av deckarvärldens bästa författare. Yukiko Duke träffade henne i Glasgow.

Dessutom:
Carina Burman om svensk salongskultur
Claes Hylinger skriver brev
Susanne Ljung tipsar om moderiktig läsning
Nytt praktverk om den svenska affischens historia
Författaren Lydia Davis på divanen
Världsomseglaren Sven Yrvinds bokhylla
Yukiko Duke väljer oförglömliga julskildringar