Monika Fagerholm, Alma Pöysti och Irmelin Sandman Backius – och Fredrik Lindström – här är höjdpunkterna i vinterns specialnummer om finlandssvensk litteratur som kretsar vattnet som förenar och binder oss samman.

 

Underbar kvinna i vatten (och på land)

En kris i skrivandet fick Monika Fagerholm att omvärdera den tidigare så omhuldade ensamheten. Nu leder hon skrivarkurser och engagerar sig i lokalpolitik. Sedan tar hon sin tillflykt till den av prispengar byggda poolen. Ska vår utsände Philip Teir våga sig på ett dopp?

 

Arvtagaren Maria Turtschaninoff tillsammans med Irmelin Sandman Lilius i Hangö.

Irmelin & arvtagarna

Hon är en våra mest inflytelserika författare i fantasy-genren, med en produktion på 60 verk över sju decennier. Ändå är Irmelin Sandman Lilius okänd för många läsare. Hur kommer det sig? Marie Birde och Cata Portin reste till Hango för en märklighetsutfärd.

 

Alma Pöysti: »En grundkurs i förlust«

Bottensorg och joie de vivre – där har du känslorna som präglat Alma Pöystis bokliv. Vi har botaniserat i bokhyllan hemma hos skådespelaren, aktuell i filmen Tove och snart även Händelser vid vatten.

 

Arbetare utan jobb

Nu kommer en ny typ av klasslitteratur – om människor som inte kan försörja sig. I stället bygger de likkistor, bråkar med myndigheter och slösurfar. Terri Herrera pratar proletärskildringar med Mathias Rosenlund och Otto Gabrielsson.

 

»Fredrik Lindström: Kära Finland! «

»Jag vill verkligen passa på att be om ursäkt. Framför allt till alla svenskspråkiga finländare som i sitt stilla sinne undrar om Sverige glömt dem …« Fredrik Lindström skriver brev till Finland.

 

Christer Kihlman. Illustration: Pia Koskela

RetstiCKan

I våras gick rabulisten, bråkstaken och »sändisen« Christer Kihlman bort, 90 år gammal. Men hans mästerverk Människan som skalv lever vidare. Liksom anekdoterna från hans färgstarka liv. Det skriver Ulrika Knutson.

 

Marianne Alopaeus.

25 blåvita stjärnor

Yukiko Duke har valt ut 25 finlandssvenskor värda att upptäcka – om och om igen. Från Margit Niininen till Johanna Holmström. Vilken är din favorit?

 

En enkel till Ekenäs

Gör som Helene Schjerfbeck och Claes Andersson brukade göra och boka in en tur till Nyland i vinter.

 

»Jag kommer lite från utsidan«

Åren i industrin ingöt en arbetsmoral som gav skjuts i universitetsvärlden för Robert Åsbacka. Han undrar fortfarande vad som egentligen hände.

 

Vi Läser – finlandssvensk litteratur utkommer den 18 november och distribueras med #6/2021 till alla prenumeranter.*
Numret går även att läsa gratis här.

*Är du inte prenumerant än? Vi har lagt undan 50 exemplar av detta specialnummer till de första 50 tecknar en ny prenumeration. Men skynda dig, förra året försvann tidningarna rekordfort.