I nya numret möter vi den den »ganska våghalsiga och omdömeslösa« Ia Genberg, Ian McEwan och Sergej Lebedev. Dessutom följer vi Stina Stoor i en tid av kravaller och skrivkramp.

 

Ia Genberg: »Jag är motståndare till tidens gång«

Hennes roman Detaljerna är en av 2000-talets stora litterära succéer och nu är den på väg ut i världen. Malin Nord och Thron Ullberg slog följe med en »ganska våghalsig och omdömeslös« författare som går en ständig kamp mot tiden.

Storpolitik & skrivkramp i Istanbul

På Svenska palatset i Istanbul kämpar Stina Stoor med sin skrivkramp. Men efter en vinter av dödshot, diplomatkris och ångest händer det ofattbara: den svåra andra boken

börjar äntligen hitta sin form. Ett reportage av Jonas Eklöf och Elin Berge.

CIA på skrivarskola

Iowa Writers Workshop är världens mest ansedda författarskola. Men enligt kritikerna bidrar skolan till att strömlinjeforma litteraturen, och den sägs även ha gått CIA:s ärenden under kalla kriget. Martin Gelin går till botten med en seglivad myt.

Sergej Lebedev: »Det finns inga ursäkter för detta brott«

En slatt whisky blir upptakten på vänskapen mellan den ryske författaren Sergej Lebedev och Stefan Ingvarsson. Men efter invasionen av Ukraina är ingenting sig likt och när de nu återser varandra blir det ett svårt samtal.

 

Vad hände med förstaupplagan?

Olyckskorparna menar att den litterära romanen är på väg att försvinna i pappersformat. Stämmer det? Lasse Winkler synar första­ upplagan, det som länge var måttstocken på en boks öde.

 

Thomas Nordegren: »Mina drogböcker har jag i boden«

Nu har långköraren Nordegren & Epstein i P1 satt punkt och Thomas Nordegren kan välja läsning helt fritt. Vilket inte är alldeles enkelt.

 

Diamant Salihu: »Raskens förändrade mitt liv«

Stjärnmurveln Diamant Salihus debut var förra årets mest sålda fackbok. Nu är han aktuell med uppföljaren och vi bad honom bjuda på några av sina mer eller mindre okända sidor.

 

Feelbad för hängmattan

Vanmakt, undergångsstämning, rovdrift och outhärdlig saknad. Sommaren bjuder på sin beskärda del av dyster stämning – och några ljusglimtar. Yukiko Duke har valt säsongens bästa nya böcker.

 

Välkommen till lykkliga gatan

Vi anlitar den norska författaren Nina Lykke som ciceron genom en huvudstad som skiner av självförtroende.

 

Dags för deckarkungarna?

Det senaste decenniet har deckardrottningarna gjort rent hus på topplistorna. Hög tid för deras manliga motsvarigheter? Anna Wahlgren tittar närmare på nya verk av Anton Berg, Johan Brännström – och Johan Tralau.

 

Sommarläsning!

Säsongen bjuder på mysig magi, lagom läskig skräckis och en underbar relationsskildring. Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck har läst tio nya starka barnbokskort.

Ian McEwan: »Är det egennyttan som räddar oss?«

Nabokov lärde Ian McEwan något viktigt. Det gäller att börja i detaljerna – särskilt om du vill förstå enorma världshändelser. Det berättar han när han träffar Annina Rabe på vår divan.

 

Vi Läser #3/2023 utkommer den 11 maj men redan nu kan du som prenumerant kan läsa hela numret digitalt. Logga in på Vi.se och gå till e-tidningen under menyn.