I vinternumret av Vi Läser möter du Agneta Pleijel, Olga Tokarczuk och Marcus Berggren. Dessutom: den osannolika berättelsen om hur två svikna kvinnor, vars män levt dubbelliv, fattar pennan och gör succé i en ljudboksgenre som växt sig stor i det tysta. Ja, och så blir det vår traditionsenliga Nobeldagbok  – den här gången signerad Steve Sem-Sandberg.

»Jag vill dö obitter, utan oavklarade räkningar«

Ända sedan förra vintern har Agneta Pleijel försökt sätta punkt för den tredje och sista delen i sin hyllade självbiografiska svit. Varför har det varit så svårt? Mats Almegård och Thron Ullberg har följt henne under flera månader.

Ajvides känsla för film

I vinter är det filmpremiär för Hanteringen av odöda. Och fler verk av John Ajvide Lindqvist ska snart upp på vita duken. Varför är filmfolk så förtjusta i hans böcker? En text av Nils Niemi Boman.

Gäst i Infinite Jest

Humorprofilen Marcus Berggren är uppvuxen på En komikers uppväxt. Men nu väntar boken som alla killar »bara måste ta sig igenom«. Saga Cavallin har träffat honom.

Älskade, hatade dubbelliv

Sanningen slår ner som en blixt från klar himmel – på två platser samtidigt. Andrea i Stockholm och Cleo i London har levt med samma man i två decennier utan att veta om hans dubbelliv. Det här är den osannolika berättelsen om hur de fattar pennan och gör succé i en ljudboksgenre som växt sig stor i det tysta. Ett reportage av Joanna Gorécka.

Det osägbara sägs bäst på nynorska

Akademiledamoten Steve Sem-Sandberg gör sitt bästa för att höja sig över sina »egna småaktiga preferenser« när Nobelpristagaren i litteratur ska koras. Illustrationer: Sanna Mander.

»Jag har nog aldrig skrattat så mycket«

Här är elva mer eller mindre okända sidor av Augustprisnominerade Lyra Ekström Lindbäck, som att hon inspirerats av Iris Murdoch och aldrig kommer att glömma en sexscen av Lars Gustafsson.

Gränsvarelse

Bergsområdet i Nedre Schlesien är Nobelpristagaren Olga Tokarczuks plats på jorden. Stefan Ingvarsson fick en exklusiv intervju med henne – ett samtal om Empusion, misogyna klassiker och Polens framtid.

 

»Zadie Smith överträffar sig själv«

Den här gången tipsar Yukiko Duke om en brittisk stjärnförfattare i toppform, ett underbarn till poet samt en Nobelpristagare som överraskar med en vass historisk deckare.

 

Gängvåldet och dess orsaker

Hur ska vi förstå den eskalerande gängkriminaliteten? Går den att stoppa? Här är nio böcker som fördjupar kunskapen om våldsspiralens orsaker.

 

»Suverän inläsning av Strömstedt«

Flera uppläsare firar triumfer i månadens omgång med nya ljudbokstips – från Niklas Strömstedt till Helmon Solomon.

 

»Jag vaknar i stabsläge varje morgon«

På bara några månader rasade Sören Robertssons liv och han blev hemlös – en tillvaro som han nu skildrar i sin debutbok. Möt en författare som inte vet var han ska sova i natt. En intervju av Anna Hedelius med bilder av Bezav Mahmod.

 

Skräcktomtar & klimathjältar

Vintern står för dörren och nu undrar förstås alla: Vad ska vi läsa då? Här är nio nya barnboksfavoriter.

 

»Jag kallar det bonuslivet«

Nyss fyllda 60 har Jonas Gardell plötsligt hamnat i en oväntad, delvis oönskad, frihet. Annina Rabe och Martin Stenmark träffar honom för vår divan-intervju.

Vi Läser #6/2023 utkommer den 16 november och alla prenumeranter får även ett 52-sidigt specialnummer om finlandssvensk litteratur. Beställ din prenumeration här.