I nya numret möter du Lena Andersson, Jonas Hassen Khemiri och Peter Englund. Och så går Johanna Koljonen på jakt efter framtidens seriebransch. Här är tio höjdpunkter från nummer 4.

 

Lena Andersson: Strid och gnetande i skön förening

Hon avskyr pladder, fjäsk och tvetydigheter. Det tomma vita pappret skrämmer livet ur henne. Däremot räds hon inte en rejäl kulturfejd, oavsett om den handlar om Svenska Akademien eller #metoo. Stina Jofs möter Lena Andersson.

 

Reportage: Hjältinnorna slår tillbaka

»Du kommer få en del mordhot på grund av det här. Men oroa dig inte för mycket.« Poff! Pang! Smack! Plötsligt utmanas Batman och Superman av kvinnliga hjältinnor, inte sällan med ursprung från Asien och Afrika. Serienörden Johanna Koljonen har mött förnyarna i en seriefabrik på frammarsch. Men motståndet har i perioder varit massivt.

 

»Hur jag skrev Poltava«

För 30 år sedan utkom en milstolpe i svensk fackbokslitteratur. Exklusivt för Vi Läser återvänder Peter Englund till slagfältet.

 

Abdellah Taïa: »Jag vill bara vara äkta«
Fransk litteratur är inne i en spännande generationsväxling. En av banbrytarna är en homosexuell muslim från Marocko. Yukiko Duke möter Abdellah Taïa 20 år efter »den oändligt smärtsamma« familjeuppgörelsen och flykten till Paris.

 

Medicin för poeter

Till doften från Egeiska havet och nyrostade mandlar rör vi oss mellan den judiska kyrkogården och stadens bibliot … Förlåt, vi menar apotek. Jerker Virdborg rapporterar från Thessaloniki.

 

Alexander Mørk-Eidem: »Fast i en av världens sämsta böcker«

Välskrivna romaner lever han sig in i till den grad att karaktärerna raderar hans egen personlighet. Usla spänningsromaner däremot får teaterregissören Alexander Mørk-Eidem att koppla av. Lisa Boda har mött honom.

 

Finstämd spänning

Hemlängtan hjälpte exilnorrlänningen Stina Jackson att skriva ypperlig »slow crime«. Jonas Eklöf träffar debutanten som skrivit sommarens bästa deckare.

 

Dear Sweden – Etgar Keret skriver brev

»… i gengäld ser till att smörja in er med solskydd så att ni inte bränner er känsliga hud.«

 

Mer än hundra år av ensamhet

Litteraturen är nedlusad av bortvalda kvinnor. Terri Herrera om nuckorna och deras litterära systrar.

 

Jonas Hassen Khemiri på divanen: »En smutsig känsla«

Som nybliven pappa insåg Jonas Hassen Khemiri att han hamnat i en relation som inte var förhandlingsbar. Stefan Westrin gör honom sällskap på divanen.